Ли Шанфу: Какво знаем досега за изчезналия министър на отбраната на Китай

...
Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу не е бил
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу не е бил виждан публично повече от три седмици.

Британският вестник Financial Times съобщи в петък, че Съединените щати смятат, че 65-годишният Ли е бил лишен от задълженията си и е разследван от китайските власти.

Междувременно информационната агенция Ройтерс съобщи, че Ли се е оттеглил от среща с виетнамски служители на отбраната преди седмица.

Спекулациите относно местонахождението на Ли следват внезапното изчезване от публичното пространство през юли на китайския външен министър Цин Ган. По-късно беше обявено, че е отстранен от поста си.

Ето какво знаем досега:

Кой е Ли Шанфу?

Ли Шанфу е роден през февруари 1958 г., син на високопоставен командир на Народната освободителна армия (НОА), който оцелява в Дългия поход и по-късно участва в Корейската война. Според китайските медии той е завършил Националния университет по отбранителни технологии (NUDT) на PLA през 1982 г. и по-късно е получил магистърска степен по инженерство. Той е бил разположен повече от 30 години във военния център за изстрелване на сателити Xichang. През 2016 г. Ли беше назначен за заместник-командир на тогавашните нови военни сили за стратегическа поддръжка – елитен орган, натоварен със задачата да ускори развитието на способностите за космическа и кибернетична война. На следващата година той е назначен да ръководи отдела за доставки на военните. Виждан като силно лоялен към президента Си Дзинпин, Ли стана министър на отбраната през март. Въпреки че е генерал, самата длъжност включва главно отбранителна дипломация и присъствието на Ли на годишния диалог Шангри-Ла в Сингапур през юни беше наблюдавано отблизо. Ли е един от петимата държавни съветници, длъжност в китайския кабинет, която се класира по-високо по старшинство от обикновен министър. Вашингтон наложи санкции на Ли през 2018 г. заради закупуването на оръжия от най-големия износител на оръжие в Русия, Рособоронекспорт. Той отказа да проведе срещи с американски официални лица, докато санкциите не бъдат премахнати, а опитът на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да проведе разговори по време на събитието в Сингапур стигна само до ръкостискане.

Кога Ли е видян за последно?

Ли присъства на конференция по сигурността близо до Москва, руската столица, на 15 август. Два дни по-късно правителството на съседна Беларус публикува снимки, показващи Ли на среща с беларуския президент Александър Лукашенко в Минск. На 29 август Ли изнесе основна реч на Африканския форум за мир и сигурност в Пекин.

Какво подхранва спекулациите около съдбата му?

Ръководството на китайските ракетни сили, армейската част, която контролира ядрения арсенал, беше сменено през юли. Неговият бивш командир, Ли Ючао, не беше виждан публично седмици преди промяната и Xinhua, официалната медийна агенция на Китай, не даде обяснение за отстраняването му. Външният министър Цин също изчезна от публичното пространство през юли, преди да бъде обявено, че е сменен. Не е дадено обяснение за напускането му след само седем месеца на работа. Спекулациите около съдбата на Ли се увеличиха, след като годишната среща на Китай за сътрудничество в областта на отбраната с Виетнам, планирана за 7-8 септември, беше отложена. Информационната агенция Ройтерс, цитирайки двама виетнамски официални лица, които отказаха да бъдат назовани, каза, че Пекин е казал на Ханой дни преди събитието, че министърът е имал „здравословно състояние“. Рам Емануел, американският посланик в Япония, се чудеше какво се е случило с Ли в публикация в X, известна преди като Twitter, на 8 септември, казвайки, че кабинетът на президента Си Дзинпин „сега прилича на романа на Агата Кристи И тогава нямаше никой“. В петък сутринта Емануел отново се обърна към социалните медии, за да отбележи, че Ли не е бил „виждан или чуван от 3 седмици“ и че може да е бил поставен под домашен арест. Китай каза малко. На въпрос за първоначалния пост на Емануел, говорител на китайското външно министерство каза пред репортери, че „не е наясно със ситуацията“. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР