Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че армията изпълнява конституционните

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че армията изпълнява конституционните
Коментари Харесай

Каракачанов: Първата част от модернизацията на армията е за 3,52 милиарда лева

Министърът на защитата Красимир Каракачанов счита, че армията извършва конституционните си отговорности, само че има потребност от неотложна рационализация.

Трудности има, само че те са свързани с недооценяване на ролята и смисъла на Българската войска от 25-26 години насам. Това сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов пред БНР.

„ 27 години Българската войска непрекъснато се намира в някакви промени, редуцира се персоналният състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база, с която се организират учения или би трябвало да работят или живеят българските военнослужещи. Има едно отношение към обществения статус на българските военнослужещи “, уточни Каракачанов.

Според него първата част от програмата за рационализация на армията е 3,52 милиарда лв..

Това се случва, тъй като хронично, 20 години, нищо не е осъвременено и нищо ново не е закупувано за Българската войска, в противен случай – унищожавано е, не е поддържано и е гледано надменно, разяснява той.

„ Аз считам, че ние имаме запас, с доста по-малко средства, в сегашния миг, ние да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме опция, вместо 8, да вдигнем във въздуха 15, само че това значи ремонт и рационализация “, добави вицепремиерът.

Според него не може единствено да се вглеждаме в това какво ново би трябвало да купим, а би трябвало доста деликатно, в ролята на добър собственик, да забележим какво от техниката, с която разполагаме може да бъде осъвременено и употребявано ефикасно.

„ Въпреки недоимъка в Българската войска, българските военни се показаха доста по-добре от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е по-високо, и техниката е доста по-модерна “, разяснява Каракачанов последното военно обучение, в което участваха наши военнослужещи.

По думите му във връзка с терористичните рискове, нашите служби за сигурност работят доста старателно и са задоволително способени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР