Министърът на отбраната Бен Уолъс обеща, че Обединеното кралство ще

...
Министърът на отбраната Бен Уолъс обеща, че Обединеното кралство ще
Коментари Харесай

Великобритания обещава да подкрепи Полша, ако изпрати изтребители на Украйна

Министърът на защитата Бен Уолъс даде обещание, че Обединеното кралство ще помогне на Полша, в случай че тя реши да достави руски изтребители на Украйна, оповестява The Guardian.

През март Полша се готвеше да съобщи 28 изтребителя МиГ-29, познати на украинските водачи, посредством Съединени американски щати, само че това се провали след опасенията на Вашингтон, оповестява английският вестник. Въпреки че Киев продължаваше да приканва за повече въздушна мощност, концепцията до момента не беше възобновена.

„ Ако Полша реши да направи това, ние ще я подкрепим “, съобщи Уолъс. Обединеното кралство „ ще поддържа всяка страна, която направи този избор “, и ще „ пази правото им да го създадат “, добави той.

Уолъс посочи, че Обединеното кралство „ би било готово да поддържа – да даде въздушни сили, с цел да компенсира възможен дефицит “. Миналия месец страната се съгласи да достави два спомагателни изтребителя „ Тайфун “ на Румъния като част от задача за защита на въздушното пространство в Черно море.

През март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен уточни, че Вашингтон би обмислил да поддържа Полша с спомагателни самолети, в случай че тя изпрати свои самолети в Украйна, показва полското радио RMF FM.

В отговор Полша съобщи, че е подготвена да изпрати своите изтребители МИГ-29 във военновъздушната база Рамщайн, с цел да може американската администрация да разполага с тях, само че изиска от Съединени американски щати изтребители със сходни оперативни качества в подмяна. Вашингтон обаче отхвърли предлагането заради опасения, че сходен ход може да докара до рисково изостряне на обстановката.

Досега страните от НАТО не желаеха да изпратят на Украйна свои самолети, като се има поради, че Алиансът се съгласи, че не желае да постанова неразрешена за полети зона или да влиза във война с Русия. Въпреки това през последния месец Западът усили доставките на оръжие за Украйна.

Уолъс също по този начин съобщи, че той и министър-председателят Борис Джонсън ще създадат всичко допустимо, с цел да задоволят военните потребности на Украйна, само че призна, че въздушните сили остават тематика за разискване и към момента не е реализиран консенсус.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР