Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви в

...
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви в
Коментари Харесай

Министърът на околната среда и водите: Не се притеснявам, че мога да бъда сменен при ротацията

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов съобщи в изявление за " Говори в този момент " на Българската национална телевизия, че не се тормози, че може да бъде сменен при ротацията. 

Относно енергийния преход, министърът означи, че възобновимата сила, като слънчевата и вятърната, е най-евтината сила. Според Попов страната ни може да окаже техническа помощ и да даде ноу-хау на страните, които минават към преход на сила.

България е водеща страна в Европейския съюз (ЕС) във връзка с построяването на слънчеви централи. Ние ги построяваме, финансираме и наши компании оперират в Япония, Чили, Германия, Саудитска Арабия, на всички места, акцентира министърът. Нашите компании са позиционирани доста добре, те построяват слънчеви панели в целия свят, работят по доста забавни планове с вятър и водород да вземем за пример, сподели министър Попов.

Той напомни, че след 2030 година ще е безусловно невероятно в България да се употребяват въглища.

Министърът регистрира като доста сполучливо присъединяване на България на конференцията на климата в Дубай, на която страната ни за първи път имаше личен павилион, с делегация от 280 души, която по думите на Попов е направила извънредно усещане. Делегацията се състоеше най-вече от представители на промишлеността у нас, която съгласно министъра, е извънредно съвременна. Българската металургия е по-модерна, в сравнение с в Германия, съобщи министърът.

Относно белгийската компания, която има желание да влага в произвеждане на акумулатори у нас, Попов сподели, че би трябвало да развиваме тъкмо такива промишлености за предпазване на сила. Въглищният район Марица - Изток има капацитет да генерира доходи от 20-30 милиарда евро за производството и предпазване на сила, предвижда министър Попов. Той увери, че при производството на акумулатори няма да има рискови боклуци. Това са детайли, които в самото произвеждане не са рискови, сподели той. Рециклирането на акумулатори не е напреднало задоволително, тъй като няма чак толкоз огромен пазар, само че технологиите напредват, изясни министър Попов.

По отношение на ръководството на боклуци Попов сподели, че казусът не е задоволително добре решен на национално ниво. Не сме въвели всички системи за обработка на боклуци, с цел да можем да свалим депонирането до 10 % от общия боклук, сподели Попов. По думите му целият цикъл на преработване, на нова приложимост на остарели съставни елементи ще влезе в деяние. Много е значимо да развием добър пазар за боклуци, сподели още министърът.

За качеството на въздуха Попов съобщи, че се подвигат санкциите за огромните замърсители. Вдигнахме тази седмица с решение на Министерския съвет общите санкции за замърсители на околната среда. Това беше решение, което от дълго време трябваше да бъде взето, сподели министър Попов. То е направено по отношение на инфлацията, тъй като санкциите не са повишавани от 2011 година. Ще се боря за повдигане на санкциите по-нататък, само че те би трябвало да бъдат добре разграничени, с цел да дават отговор на вредите, които замърсителите нанасят на околната среда, изясни министърът на екологията.

Той сподели още, че качеството на въздуха в България непрекъснато се усъвършенства. Европейската комисия заведе дело против нас, което ние спечелихме, тъй като индикаторите на въздуха се усъвършенстват, напомни Попов и добави, че страната ни няма да заплаща санкция. Трябва обаче да подобрим качеството на въздуха доста - повече от условията на Ввропейския съюз, акцентира министър Юлиян Попов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР