Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна
Коментари Харесай

Министър Карамфилова и министър Гечев набелязаха конкретни действия за предотвратяване на нарушения при ползването на дървесина от земеделски и горски територии

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с министъра на земеделието Явор Гечев по отношение на използването на дървесина от аграрни и горски територии.

Двамата министри, дружно с екипите си разискаха използването на настоящото законодателство в региона на запазване на околната среда и стопанисването, ръководството и използването на аграрни и горски територии. Тема на детайлна полемика бе и издаването на наставления от страна на Изпълнителната организация по горите и нейните структури за осъществяване на санитарна и насилствена сеч. Единодушно беше решено посредством взаимни и координирани дейности, фокусът на структурите да бъде и върху използването на екологичните процедури още на най-ранен стадий.

Стъпвайки на експертизата, опита и погледа върху съществуващите практики, двата екипа набелязаха съответни ограничения, които да бъдат наложени за попречване на нарушавания на екологичните условия. В тази връзка, при подаване на заявки за отрязване и/или прилагане на дървесина в аграрни територии, в това число и в парцели, придобили характерностите на гора, притежателите, следва да уведомят съответната Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) по местоположение на парцела за установяване на процедурата по реда на екологичното законодателство.

Отделно, при издаване на наставления за осъществяване на санитарна или насилствена сеч, също следва да бъде известена Регионална инспекция за опазване на околната среда за изговаряне по използваната екологична процедура.

Като първа стъпка, двете министерства и ИАГ ще осведомят кметовете на общините за задължението им, а ИАГ ще предприеме дейности за информиране и на държавните предприятия, учебно-опитните горски стопанства, притежателите на гори и лицата, на които е предоставено ръководството на поземлени парцели в горски територии за нуждата от известяван на звената на екологичното министерство.

Двамата министри се ангажират да обединят старания и работят дружно, като подхващат взаимни дейности за възстановяване и хармонизиране на законодателството в региона на околната среда, земеделието и горското стопанство, за основаване на бистрота и изясненост при използването на дървесина от аграрни и горски територии, без значение от тяхната благосъстоятелност. Подготвените нормативни промени ще бъдат препоръчани на бъдещото Народно заседание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР