Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро
Коментари Харесай

Ревизоро обвини ВиК Варна за безводието в яз. Камчия

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро упрекна ВиК Варна в 11-месечно безучастие, откакто операторът бил предизвестен още предишния февруари, че в случай че не предприеме0 ограничения за различно водозахранване, бент. " Камчия " ще може да им обезпечава има вода единствено до май 2021 година Това той направи в
за позволените за прилагане през януари 2021 година количества от значимите язовири.

Реално обаче екоминистърът дава на Варна 500 хиляди куб. м повече през януари по отношение на декември и по този начин градът може да черпи 2 млн. куб. м, до момента в който предходния месец количеството е било 1.5 млн. куб. м. От обясненията в месечния график излиза наяве, че това ще е за сметка на Бургас, който ще получи 3.5 млн. куб. м – колкото и през декември 2020 година, въпреки за него кардинално да са резервирани с 1 млн. куб. м повече ежемесечно. Те обаче ще отиват за Варна.

Това е тъкмо противоположното на на 1 декември 2020 година, който след скандал в Народното събрание поради безводието в бент. " Камчия " сподели, че казусът с водната рецесия в Бургас ще бъде решен като Варна няма да употребява водоема. Градът ще получава вода от деривация " Китка ", а в това време ще се строи връзка на язовирите " Порой " и " Ахелой " с мрежата на ВиК-Бургас, която ще коства 60 млн. лева на " Българския ВиК холдинг ". ВиК Варна пък ще подменя своята инфраструктура по европроект, сподели тогава Димитров. За декември въпреки всичко на Варна бе позволено да употребява 1.5 млн. куб. м от язовира, а в този момент те ще са 2 млн. куб. м.

Според данните на екоминистерството към 1 януари 2021 година в " Камчия " има 120.484 млн. куб. м при размер от 233.5 млн. куб. м. Използваеми обаче са единствено 44.484 млн. куб. м. От тях ще могат да се източат през януари 5.680 млн. куб. м. От тях 2 млн. куб. м за Варна, 3.5 млн. куб. м – за Бургас, 20 хиляди куб. м за водоснабдяването на селата Мокрен и Пъдарево и 160 хиляди куб. м за най-малък отток в реката след язовира

Ако има повече превалявания, рестриктивните мерки във водочерпенето може да бъдат свалени, показва се в месечния график.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР