Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков откри нов

...
Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков откри нов
Коментари Харесай

Денков откри нов високотехнологичен център в Медицинския университет в Плевен

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков откри нов високотехнологичен център " Леонардо да Винчи " в Медицинския университет в Плевен.

Иновативното здравно звено е основано с инвестиция от близо 24 милиона лв. в партньорство с Медицински университет-Варна и Института по роботика към Българската академия на науките (БАН), показаха от висшето учебно заведение.

След като прегледа центъра, министър Денков съобщи, че е впечатлен от постигнатото. " Когато има средства, предпочитание и организация можем да забележим дребни чудеса и в България и би трябвало да ги оценяваме ", сподели той.

" Това, което видяхме като лаборатории е на извънредно високо европейско, международно равнище. Мога да го кажа и като експерт в области, които видяхме в част от лабораториите ", означи акад. Денков.

По думите му оттук насетне стартира другата активност - по какъв начин да се употребява базата по най-полезния метод за обществото. " Имаме не просто инсталация, а лаборатории с специалисти, които също могат да работят на доста високо равнище.

Някои от тях са се върнали от чужбина в България и това е още една причина, заради която от една страна би трябвало да влагаме в научна инсталация, а от друга - да чакаме високи резултати.

Защото хората, които се връщат от чужбина, идват с нови познания, нови способи, нови хрумвания, които комбинирани с нашите в България, могат да дадат резултати,  които никой в света не би могъл да реализира ", посочи министърът.

Той разкри, че се усеща удовлетворен и благополучен, тъй като всичко, което се чака от една такава и нициатива е налице . " Центърът е неповторим за България по тематиките, по които се работи в медицината - доста модерни способи, комбинирани по доста неповторим метод.

Ще обсъждаме благоприятни условия да се развива, тъй като имаме извънредно висока експертиза ”, разяснява министърът. Той сподели също, че центърът може да способства за развиването на образование и обучение и по на запад от Плевен.

" Центърът за подготвеност в региона на персонализираната медицина, телемедицината и 3D медицината, роботизираната и минимално инвазивната хирургия " Леонардо да Винчи " е построен, с цел да осъществя високи достижения в научноизследователската активност и в образованието на експерти ", акцентира ректорът на университета, проф. доктор Добромир Димитров.

" Целта е да увеличи конкурентоспособността и да подтиква предприемачеството, да основат благоприятни условия за реализиране на научноизследователска и развойна активност, трансфер на нови познания и технологии, образование на студенти, специализанти, докторанти и други клинични експерти в целевите области: обща хирургия, гинекология, урология, УНГ, ортопедия, патология, здравна генетика и други ", разясни ректорът.

Проектът е финансиран от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " с поддръжката на Европейските структурни и капиталови фондове. Общата стойност е 23 695 179,29 лева, от които 20 140 902,40 лева европейско и 3 554 276,89 лева национално съфинансиране.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР