Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди Правила за

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди Правила за
Коментари Харесай

Спортният министър увеличи парите за ученическите игри

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди Правила за образуване и осъществяване на Ученическите игри за възпитаници от V до ХІІ клас през образователната 2023/2024 година и финансов проект за тяхното застраховане със средства в размер на 1 084 730 лв., оповестиха от спортното министерство. С нарастването на средствата от идната образователна година учениците от ХІ и ХІІ клас ще могат да вземат участие и да се състезават и в самостоятелните спортове , а освен в групови.

За осъществяване на Ученическите игри за учениците от V до ХІІ клас през образователната 2023/2024 година от бюджетите на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката са обезпечени общо 1 521 610 лв. , което е съвсем 50% повече от предоставените средства за миналата образователна година. Предприетите дейности са част от интензивностите по осъществяването на един от водещите цели за екипа на министър Илиев за насърчаването на всеобщия спорт.

С цел повишение качеството на осъществяване на ученическите игри Министерството на младежта и спорта усили с 30% средствата за възнаграждения на основното управление , съдиите, длъжностните и медицинските лица, обслужващи надпреварите. Осигурени са също спомагателни средствата за организационни разноски, в това число за командировъчни за съдийските сформира и за лицата, осъществяващи организационна активност при подготовка и осъществяване на надпреварите.

С финансовите проекти , одобрени от министъра на младежта и спорта и министъра на образованието и науката, са обезпечени повече средствата за храна и пансионат на участниците във финалните надпревари, като нарастването е надлежно от 20 лв. на 40 лв. и от 60 лв. на 80 лв..

С одобрените от министъра на младежта и спорта правила се дава опция за учениците в първите три стадия на игрите да вземат участие допълнително от един тип спорт, като при съвпадане на датите на осъществяване на надпреварите, учениците сами избират спорта, в който да се състезават. Единствено във финалния стадий на игрите, където надпреварите се организират едновременно за всички спортове, учениците ще вземат участие единствено в един спорт.

Правилата са съгласувани с българските спортни федерации по типовете спорт, включени в програмата на ученическите игри, откакто заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева организира работна среща с тях за разискване на организационни и спортно-технически въпроси. С тяхна помощ и със съдействието на районните съдийски комисии ще се обезпечават съдиите за осъществяване на надпреварите от обособените стадии.

Ученическите игри са най-масовата спортна демонстрация за възпитаници с почти 80 000 участници годишно от три възрастови групи – V-VІІ, VІІІ-Х и ХІ-ХІІ клас. Провеждат се в четири стадия – вътрешноучилищен и общински, регионален, регионален и заключителен, по пол и дисциплини от 8 типа спорт – волейбол, баскетбол, хандбал, футбол 7, лека атлетика, бадминтон, тенис на маса и шахмат, като досега за учениците от V до Х клас надпреварите се организираха по всички посочени спортове, а за ХІ и ХІІ клас единствено в груповите.

Правилата за образуване и осъществяване на Ученическите игри за възпитаници от V до ХІІ клас през образователната 2023/2024 година и финансовите проекти ще бъдат оповестени на уеб страниците на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР