Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира скандалите около

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира скандалите около
Коментари Харесай

Министърът на спорта за Боби Михайлов: Да даде обяснения за безумията си в НС и да си ходи

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев разяснява свадите към мача България - Унгария на националния стадион " Васил Левски ".

" Най-нормалното нещо е, когато народът не те желае е да си тръгнеш, тъй като те са там поради хората. Това е, което желаят хората ", съобщи Илиев в ефира на bTV за ръководството на БФС.

" Ще виждам мача, само че няма да съм на стадиона. От морална позиция не е Ок, аз да се изтипосам вътре, а почитателите да не са. Хората трябваше да гледат мача от вътре. Ако някой стачкува против нещо, най-вероятно има право да стачкува. Ако през днешния ден затваряме вратите, на идващия мач какво ще създадем? Хората ще спрат да стачкуват ли? Аз се колебая.

Много е значимо от БФС да си дадат ясна сметка за какво стигнахме до тук.

Това, което запознат съм изказванията на БФС е това, че те се крият зад УЕФА и Столична дирекция на вътрешните работи. Вчера стана ясно, че от Столична дирекция на вътрешните работи в никакъв случай не са казвали, че мачът не може да се организира с аудитория и в никакъв случай не са отказали да охраняват мача. Трябва да забележим и другата страна. Това криене зад решението на УЕФА дали е предизвикано от БФС с предварителна преписка с тях.

БФС провежда и управлява футбола в България. Най-голяма е моралната вреда върху хората. Трибуните са строени, с цел да бъдат цялостни, а не да ги държим празни.

Аз мисля, че хората, когато ясно споделят своето предпочитание, няма нищо неприятно човек да отстъпи мястото и да даде късмет на някой, който може би ще се оправи по-добре. Смятам, че по този начин е редно.

Има доста ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация. В историята има такива намеси на други министри в други спортове.

Всеки опит на страната да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това?

Ние имаме ясна позиция. Категорично срещу сме това да се затваря стадиона. Затворен е, само че това не зависи от нас.

Аз нямам право да желая оставката, на който и да е президент на федерация.

Най-нормалното нещо е, когато народът не те желае е да си тръгнеш, тъй като те са там поради хората. Това е, което желаят хората. Смисълът на тяхното битие е да има футбол, добър футбол, който да радва хората. При състояние, че изключват клубове и затварят игрища... Не знам до колко осмисля тяхното битие сходен вид държание и ръководство. Но това не е в моите преимущества да желая сходно нещо. Като жител имам доста мощно изразена позиция по този въпрос. Ако не бях министър на спорта, щях да желая сигурно, щях да се причисля към митинга.

Имахме една доста прочувствена среща с доста клубове. Футболната общност сама би трябвало да води своята активност. Ние не сме министерство на футбола, а на младежта и спорта. Винаги съм спазвал законите. Добри или неприятни те би трябвало да бъдат спазвани. Вярвам, че едно общество се крепи, когато разпоредбите в него се съблюдават.

Когато започнах да работя, поканих всички ръководители на федерации, в това число с него се срещнах. Оттогава не сме се виждали, чували сме се по телефона. Аз му споделих, с кой ум спираш хората да влязат на стадиона. Той ми отговори: " УЕФА ми подреди, това е предписание от УЕФА и така нататък

Мисля, че това е добра самодейност на Народното събрание, Борислав Михайлов да бъде изслушан и той би трябвало да дава доста отговори.

Дочух, че Орбан ще бъде на стадиона. Нямам удостоверение. Това убива обществения детайл на спорта. Абсурдно е да забраниш на почитателите да поддържат обичания си тим. За мен наподобява като позор и неуспех, парадокс, който не би трябвало бъде допускан. Провокирано е единствено и само, тъй като някой се опасява, че ще му бъде поискана оставката.

Вярвам, че нашите момчета ще се оправят добре в този мач.

Случилото се към мача България - Унгария не е съображение да бъде лишен лиценз на БФС. Изключването на клубове също не е съображение да бъде лишен лиценза на БФС ", сподели Илиев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР