МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ РАЗГОВАРЯ С УКРАИНСКИЯ СИ КОЛЕГА

...
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ РАЗГОВАРЯ С УКРАИНСКИЯ СИ КОЛЕГА
Коментари Харесай

Министър Минеков проведе разговор с украинския си колега

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ РАЗГОВАРЯ С УКРАИНСКИЯ СИ КОЛЕГА ОЛЕКСАНДЪР ТКАЧЕНКО ЗА ВОЙНАТА, ЗАСТРАШЕНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ПОМОЩТА ОТ БЪЛГАРИЯ

            На 29 декември 2022 година по молба от украинска страна бе извършена среща сред проф. Велислав Минеков, министър на културата на Република България, и министъра на културата и осведомителната политика на Украйна Олександър Ткаченко. В онлайн срещата взеха присъединяване и представители на двете министерства.

            В началото на диалога проф. Минеков изрази взаимност с Украйна и страдание за продължаването на войната, като сподели, че от самото й начало подкрепя с разнообразни средства бежанци, които идват в България. Министърът описа на украинския си сътрудник за проблем с дами и деца, на които е оказал помощ да стигнат до бежански център в Русе; за компликации с намирането на инсулин за бежанци, както и за обществено събиране на средства за подкрепяне на бягащите от войната. Министър Минеков посочи, че е извънредно значимо да се сътвори интернационална комисия за обзор на положението и степента на опустошение на недвижими монументи на културата. По думите му такива комисии е имало и по време на двете международни войни. Пред украинския си сътрудник проф. Минеков съобщи, че е подготвен да спомага на Украйна със експерти в региона на недвижимото културно завещание, както и с персонално присъединяване в сходни начинания.

 Българският министър на културата съобщи, че помощта към Украйна ще се изрази в закупуване на материали за запазване на движимо културно и музеи, и добави, че министерството към този момент набира нужните неща. Проф. Минеков подчертава, че следи протичащото се в Украйна и счита, че е допустимо да се разгърне в цялостен мащаб търговия с културни полезности, които да се появят на пазара. Според министъра би трябвало да има цялостна информация за откраднатите полезности, която освен да бъде предадена на българските митници и служби, само че и в посока Европейски Съюз и Съединени американски щати.

            Относно бежанците, министър Минеков сподели, че е решено още преди месеци украински деца да бъдат одобрявани в учебните заведения по изкуства и просвета към МК. Той добави, че в български галерии и музеи могат да бъдат наемани на работа лица, които имат отношение към изкуството. По думите му е допустимо български и украински културни институти да си сътрудничат при реализиране на взаимни действия, които да бъдат финансирани посредством НФК, да вземем за пример показване на украински актьори в българските културни институти.

            Министър Ткаченко благодари за поддръжката и помощта, която министър Минеков и България оказват на Украйна. Сподели за последното бомбено нахлуване на Русия над Украйна, завършило единствено минути преди началото на срещата. По думите му разрушенията в огромните градове като Киев и Одеса засягат главно електричеството. Г-н Ткаченко показа още за обстрел преди ден над музей в Херсон, при който 80% от артефактите са били разрушени, както и за срутен музей в Одеса. Според министър Ткаченко би трябвало да се инициира включването на Одеса в листата на ЮНЕСКО на застрашеното културно завещание. Той посочи, че разчита на България – като член на Комитета за културно завещание,  такова решение да бъде признато в най-кратки периоди. 

            По отношение на основаване на комисия за отбрана на културното завещание министър Минеков съобщи, че е добре първо да бъде учредена в Украйна, а по-късно и на равнище Европейски Съюз. Той добави, че България ще подкрепи работата на бъдещата комисия с специалисти, като и че е подготвен да пътува до Украйна, с цел да съобщи поддръжката си.

По време на срещата проф. Минеков съобщи, че е поканил в България господин Ернесто Отоне, зам.-генерален шеф на ЮНЕСКО по въпросите на културата, с който ще разиска и обстановката с културното завещание на Украйна.

            Министър Ткаченко съобщи и нуждата от изпращането на електрогенератори, с които да бъде обезпечена работата на културни институти, в Украйна, измежду които музеи, театри, опери и други В отговор проф. Минеков съобщи, че има решение за изпращане на генератори, само че не и за Одеса, и даде обещание пред събеседника си да се заеме и с този въпрос.

            Украинският министър съобщи още, че  70-80% от украинците, работещи в областта на културата, са останали в Украйна и изпращането на украинци в България ще бъде добре за популяризирането на украинската просвета у нас.

            В края на диалога министър Минеков и министър Ткаченко прецизираха, че ще срещнат още веднъж през януари. Украинският министър благодари на българския си сътрудник за оказаната поддръжка и съобщи, че се надява в най-скоро време благодарение на ЮНЕСКО да бъдат открити потърпевшите и разрушени културни полезности в неговата страна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР