Министърът на културата Атанас Атанасов връчи днес традиционните награди на

...
Министърът на културата Атанас Атанасов връчи днес традиционните награди на
Коментари Харесай

Двама пловдивчани със Златен век


Министърът на културата Атанас Атанасов връчи през днешния ден обичайните награди на Министерството на културата „ Златен век ”, които се присъждат по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Официалната гала по връчването на премиите се състоя в изложба „ Средец ” на Министерството на културата. Сред отличените са и двама пловдивски ръководители на културни институции.

Със  „ Златен век “ – звезда бе почетен шефът на Градска художествена изложба – Пловдив – изкуствоведът Красимир Линков . Директорът на Народна библиотека „ Иван Вазов “, филологът Димитър Минев получи „ Златен век “ – щемпел на Цар Симеон Велики – сребърен.

Най-високите оценки на Министерството на културата получиха създатели и актьори от разнообразни области на изкуствата за техния принос в развиването на българската просвета и нематериалност, за техния извънреден принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост.

„ Много си мислих какво да Ви кажа, тъй като не желая да има една написана тирада, която да изляза и да изчета, а да Ви споделя нещо от сърце. В навечерието сме на това, което за мен е най-светлият български празник, най-светлият български ден и може би нашият същински народен празник ” – с тези думи се обърна министър Атанасов по време на церемонията към отличените. „ Сега ще Ви наградя и ще Ви изкажа същинската признателност на нашата институция за това, което сте създали, само че преди този момент желая не като министър, а като човек, със примирение да Ви се поклоня и да Ви кажа, че аз откровено си бленувам някой ден да съм като Вас ”, показа министър Атанасов. По думите му пътят, по който всеки създател поема, не е лек. Но този сложен избор прави всеки човек, отдал се на творчеството и на културата.

„ В момента, в който направиш този избор, знаеш, че животът ти ще е доста сложен и че това е предопределение. Това решение не се взема поради материални аргументи. Знаеш, че цялостен живот ще би трябвало да водиш борба, която най-вероятно ще остане неразбрана от хората. И Вие сте тук през днешния ден, на тази гала, тъй като Вие сте потвърдили, че в този път има смисъл. Може би най-огромният смисъл за всички нас, за всички българи, за нашия народ. Затова Ви споделям: в действителност Ви се удивлявам не като министър на културата, а като един млад българин, който си мечтае някой ден да бъде като Вас. Благодаря Ви, че дойдохте, с цел да уважите нашето предпочитание да Ви благодарим! ”, сподели още министър Атанасов.

Ето и цялостен лист на отличените:  

„ Златен век “ – огърлие:

проф. Иван Маразов  – изкуствовед, учител

Иван Вукадинов – художник-живописец

проф. Здравко Митков – сценичен режисьор, учител

Антони Дончев – композитор, пианист и диригент

Акад. Александър Балкански – цирков актьор, създател на цирк „ Балкански “

 „ Златен век “ – звезда:

Владимир Бонев – артист

Рашко Младенов – артист, длъжностен министър на културата през 2017 година

Красимир Линков – изкуствовед, шеф на ГХГ – Пловдив   

Д-р Олга Маркова – кинокритик и учител

  „ Златен век “ – щемпел на Цар Симеон Велики – златен:

Франциска Йорданова – секретар на НЧ „ Христо Ботев-1928 “ – Варна

Д-р Елена Кленина – археолог и историк

Томас Фрам – преводач и публицист

Борис Нешев – кино сценограф и художник

Мария (Марта) Миронска – кино сценограф и художник

Доц. Правда Кирова – кино продуцент, сценарист, учител

Доц. доктор Соня Пенкова – историк, шеф на НВИМ

Николай Априлов – режисьор и учител

Маргарита Радинска – поп и джаз певица

Надя Попова – стихотворец и преводач

„ Златен век “ – щемпел на Цар Симеон Велики – сребърен:

Вили Кожухарова – вариететна актриса

Иван Боримечков – читалищен активист от Тараклия

Нико Стоянов – стихотворец, сценарист, публицист в Кишинев

Димитър Минев –  лингвист, шеф на НБ „ Иван Вазов “ – Пловдив 

Лиляна-Цезия Механджиева – стихотворец и журналист
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР