Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер проведе среща с

...
Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер проведе среща с
Коментари Харесай

Лорер на среща с бизнеса: Трябва да включим бесарабските българи и украинците на пазара на труда

Mинистърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер организира среща с представителите на работодателските организации. На нея бяха набелязани съответни стъпки за съгласуваност на напъните на страната и бизнеса да оказват помощ на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа.

На срещата стана ясно, че ще бъде основан Национален координационен щаб с присъединяване на работодателите, който ще подкрепя украинските жители, които търсят леговище и работа в страната ни.

" Трябва да канализираме процеса, тъй че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим заслужен живот ", уточни министър Лорер.

" Ще им бъдат обезпечени благоприятни условия за облекчение на изискванията за престояване и работа в България ", добави той.

От страна на бизнеса беше изразена подготвеност за наемане на работа на украински жители, които потърсят протекция у нас. Възможностите за преквалификации също са извънредно значими, считат работодателите.

Представителите на АОБР оповестиха, че има опция да бъдат наети до 200 хиляди експерти във всички сфери на стопанската система. От тях 20 хиляди би наела единствено текстилната индустрия, само че също по този начин и в преработващата индустрия, в селското стопанство, в туризма и други Има потребност от машинни инженери, водачи, строители и други Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за опциите в кои браншове е най-голямо търсенето. Бесарабските българи и украинските жители са добре пристигнали у нас, беше очебийно от всички на срещата.

На нея представителите на ИТ сектора акцентираха, че могат да назначат до 30 хиляди експерти във високотехнологичните браншове. Те показаха, че доста от българските компании имат представителства в Украйна и са подготвени да обезпечат работа в страната ни на експертите оттова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР