Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде старт на

...
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде старт на
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов даде старт на нова инвестиция за 56 млн. евро в Плевен

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов даде старт на нова инвестиция за 56 млн. евро в Плевен. Проектът е на френската компания „ Малтери Суфле България “, която стартира построяването на нов цех за малц, с който ще удвои индустриалните си мощности у нас. Това  оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система ииндустрията.

 

„ Инвестиция от този мащаб е доста мощен знак за бизнес климата в страната и позитивен сигнал, че България има всички условия да бъде дом на компании от този сан “, сподели министър Стоянов. По думите му с плана ще се внедрят нововъведения от най-ново потомство. „ Още един значим факт е, че бъдещите проекти на вложителя са главно свързани с пазара му у нас “, добави икономическият министър. Той разясни, че с увеличението на производството, компанията ще задоволи напълно търсенето на българските пивоварни и ще сътвори спомагателни благоприятни условия за увеличение на износа за прилежащи страни.

 

В момента компанията съумява с 45 чиновници в предприятието им в Плевен да реализира към 25 млн. лв. годишен оборот. „ Това приказва за висока успеваемост, нововъведения и оптималната машинизация ”, сподели още Никола Стоянов. Той акцентира, че районът се нуждае от нови работни места, по тази причина още една добра вест е, че компанията възнамерява да употребява български реализатори в хода на строителството.

 

Министър Стоянов разяснява и двустранните стопански връзки с Франция. Европейската страна е измежду водещите търговски сътрудници на България и заема 6-о място във връзка с износа на български артикули. През 2022 година стокообменът сред България и Франция е в размер на 2,6 милиарда евро, а френските вложения в страната възлизат на 1,2 милиарда евро. „ Зад тези цифри стоят планове, които основават над 15 000 работни места и подсигуряват икономическата интензивност сред нашите две страни “, разяснява министър Стоянов. Той анонсира и провеждането на българо-френски бизнес конгрес в Париж. „ Надявам се на него, компании като вашата – които към този момент са в България и реализират редица триумфи тук, да опишат за своя опит пред други евентуални френски вложители. Защото имам вяра, че има доста необработен капацитет сред нашите две страни “, акцентира Никола Стоянов.

 

На събитието участваха Гийом Кутюр, представител на група „ Суфле “, Клеман Гравро, шеф на „ Малтери Суфле България “, Н.пр. Жоел Мейер, дипломат на Франция, Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, Иван Петков, регионален шеф на Плевен, Георг Спартански, кмет на Плевен, и други

 

„ Малтери Суфле България “ е част от френската група InVivo, която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души.

 

Подразделението за малц има произвеждане в 12 страни, а в България то развива своята активност посредством фабрики в Плевен и Хасково.

 

Инвестиционният план, който започва през днешния ден, е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на индустриалния потенциал на компанията до 60 000 тона малц годишно.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР