Министърът на икономиката Емил Караниколов Министър-председателят възложи на няколко министри

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов Министър-председателят възложи на няколко министри
Коментари Харесай

Общините, които не могат да управляват язовири, ще ги прехвърлят в управление на държавата


Министърът на стопанската система Емил Караниколов

Министър-председателят разпореди на няколко министри до сряда да приготвят законопроект за промени на няколко закона, най-вече в Закона за водите, с цел да бъде дадена опция на общините в къс период да изразят своето мнение дали могат да ръководят язовирите, които са тяхна благосъстоятелност. В случай, че те не могат да извършат това нещо, язовирите ще бъдат прехвърляни в ръководство на страната.

Това заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов след изключителното държавно съвещание, свикано от премиера.

„ Също по този начин имаме намерение да създадем конструкция или съществуваща сега конструкция, в която да преминат тези язовири за ръководство. Тя ще се занимава надлежно и с ремонтните действия на язовирите, стените и всичките уреди, за недопускане на произшествия за популацията на България”, сподели Караниколов.

Министърът изясни, че задачата е там, където общините не могат да ръководят, защото имат липса на средства, тези язовири да бъдат прехвърляни на ръководство на страната и тя да се занимава от тук нататък и надлежно да носи отговорността за тяхното ръководство. Решено е да преминат сега единствено тези язовири, които са общински.

„ Знаете, сега държавни язовири има в Напоителни системи, има в НЕК, те се ръководят добре. Към Министерство на енергетиката проблеми с язовирите няма, там има конструкция, която се занимава с ремонтите. Единият от разновидностите, който обсъждаме, само че в сряда ще имаме тъкмо решение, към Държавна организация метрология и механически контрол да бъдат трансферирани и ръководството на язовирите, които ще бъдат предоставени”, изясни Караниколов.

По думите му все още няма в една конструкция да бъдат трансферират безусловно всички язовири. „ Говорим единствено за тези, които са общински и общините не могат да ги ръководят, защото другите към МЕ се ръководят вярно, там има средства, защото те продават надлежно този актив за електричество и там не е нужна такава мярка. Говорим единствено за там, където общините нямат средства да ръководят тези активи”, уточни той. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР