Министърът на финансите Владислав Горанов твърди, че пари за наука

...
Министърът на финансите Владислав Горанов твърди, че пари за наука
Коментари Харесай

Управляващите напомниха на учените, че парите за образование и наука вече са увеличени

Министърът на финансите Владислав Горанов твърди, че пари за просвета има, само че те би трябвало да се заслужат посредством кандидатстване с планове

© Анелия Николова Още по тематиката
Графика на деня: Над една трета от градските поданици в Европейски Съюз са с висше обучение
2 ное 2017
Просветното министерство оряза бюджетите на 9 европроекта

Общата сума е над 50 млн. лева и по този начин ведомството се надява да убеди Брюксел да размрази заплащанията по научната стратегия
1 ное 2017
Правителството ще одобри бюджет 2018 в понеделник

Работодателите не поддържаха осигурителния бюджет за следващата година
29 окт 2017 Правителството е планувало повече пари в бюджета за 2018 година за обучение и просвета, само че те няма да отидат предпочитано за заплати, а ще се търси оценка и на качеството. Това е изводът от изключителната конференция в Министерството на финансите в сряда вечерта, която пристигна в отговор на митинг на учени от Българска академия на науките и Селскостопанската академия против ниското възнаграждение.

В проектобюджета са разчетени с 452 млн. лева повече за приблизително обучение, 38 млн. лева повече за висше обучение и близо 120 млн. лв. повече за просвета, сподели министърът на финансите Владислав Горанов. Той сподели, че не си спомня през последните 10 години да е имало сходно огромно нарастване на средствата за приблизително обучение. От парите за просвета, които нарастват със 120 млн. лв., към 5 млн. е нарастването на прехвърлянето за бюджета на Българска академия на науките, което съгласно Горанов дава опция за " 5% повишаване на възнагражденията, в случай че се одобри правилото " на калпак ". Според него " растежът на разноските за просвета за 2018 година е забележителен, само че не е предрешено при кого ще попадне ", защото научните институти ще имат задоволително запаси, за които да аплайват през планове и състезания. Той разяснява още, че желанията на протестиращите за систематизиране по бюджети не е най-оптималният вид, защото " ще се понижи конкурентното начало сред обособените научни звена, както и ще се накърни по някаква степен връзката сред качеството на научния артикул и потребностите на страната ".

Вицепремиерът Томислав Дончев подсети поръчката на държавното управление науката и образованието да са приоритет. Доказателство, че тя се съблюдава, е, че макар мощния напън за нарастване на средствата в обществената сфера и защитата страната е съумяла да отдели забележителен запас и за култура.
В Деня на националните будители, когато част от учените стачкуваха, а в министерството на финансите припомняха числата от бюджета за 2018 година, министърът на защитата Красимир Каракачанов награди други " учени и общественици ". Сред тях бяха Татяна Лолова, журналистът Венелина Гочева, хирургът професор доктор Никола Владов, архитектът Христо Генчев, доцентът Христо Смоленов (от ляво на дясно)Татяна Лолова, Венелина Гочева, Росен Петров и Орлин Горанов.

Фотограф: Велко Ангелов
Част от средства за просвета са разпределени1 както следва - по 6 млн. лева за Националния новаторски фонд, фонд " Научни проучвания " пораства с релативно малко, само че възлиза на 16.5 млн. лева за идната година. За стипендиите на докторантите и научноизследователска активност има 60.8 млн. лева в идващия бюджет. За членски импорт и присъединяване в нетърговски организации има към 10 млн. лева, както и 20 млн. лева по действия за националната пътна карта за развиване на научна инфраструктура. В сумата се включват и 44.7 млн. лева по тактиката за развиване на научните проучвания.

405.8 млн. лева са общо разноските в обединената фискална стратегия за 2018 година за просвета съгласно спецификациите на Евростат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР