Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи
Коментари Харесай

Петкова: България ще строи отклонение от "Турски поток"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че България ще строи отклоняване от газопровода " Турски поток ", което да докара съветски газ до хъб Балкан. В изявление за БНР тя посочи, че процедурата е в сходство с европейските правила и че стремежът е да се резервира основното място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е извършен и е зает на 100 % както входния, по този начин и изходния потенциал на тръбата, посочи министърът. 

" Стартът на строителството е директно зает с триумфа на третата фаза на пазарния тест. Вчера, в границите на периода на осъществяване на процедурата, към 31 януари 2019 година стана ясно, че пазарният тест е сполучлив. В резултат на триумфа на пазарния тест, " Булгартрансгаз " взе дефинитивно капиталово решение за реализацията на този план и пристъпи към подписване на контракти с участниците, които подадоха ангажиращи предложения в границите на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние чакаме подаването на заявление за присъединяване до 15 февруари. В началото на 2020 година планът би трябвало да бъде въведен в употреба ".

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене " също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до деклариралите интерес компании от Китай, Франция в това число и до конструктора на плана Росатом, интерес има и от Дженеръл електрик:

" Това, върху което сега работят специалистите на Министерството на енергериката, НЕК и БЕХ е да разработим поканата, обвързвана с първия стадий от процедурата за избор на стратегически вложител. Тази покана ще бъде оповестена в формален вестник на Европейски Съюз и още в два локални ежедневника. До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите стадии, през които тя би трябвало да премине. Тя ще бъде обществена, транспарантна процедура. Тя ще даде опция за присъединяване на всички заинтригувани страни. Ако процедурата завърши сполучливо, това значи, че този план е стопански жизнерадостен, че е налице нужда от гарантиране на енергийната сигурност освен за България, само че и за целия район вследствие на неговото създаване ", изясни министър Петкова и добави, че с цел да мине през всички стадии, ще е нужна към една година.

" Всичко това, което следва да се случи в границите на процедурата, ще покаже до каква степен този интерес е действителен и до каква степен планът ще има своята икономическа реализация и жизненост. Нашата упоритост и предпочитание е българската страна, посредством Националната електрическа компания да има блокираща квота в този план, защото не трябва да забравяме, че планът се развива на територията на България и нуклеарният риск остава за страната ", увери още Теменужка Петкова. 

Енергийният министър уточни, че към сегашния миг разполагаме с два пазара - контролиран, на който са битовите консуматори и дребния бизнес, и свободен пазар, на който е огромната промишленост. По думите й Българската самостоятелна електроенергийна борса работи и се развива доста добре. Тя дава необятна палитра от благоприятни условия за търговия, добави тя. 

" Дружествата от държавната енергетика извършват поетите задължения. Ангажиментът и на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", и АЕЦ " Козлодуй " се извършва. ТЕЦ " Марица изток 2 " дава в допълнение по 100 мегавата на всеки час, а АЕЦ " Козлодуй " дава 20 мегавата всекидневно. Всички тези спомагателни количества се дават и се търгуват. Надявам се и със идващите стъпки, които предстоят - те са свързани с обединяване на пазарите в целия район, и тези флуктуации в цената в действителност ще бъдат преодолени ". 
Петкова бе безапелационна, че в нашия енергиен микс би трябвало да се резервира производството на електрическа сила от въглища. " Няма по какъв начин с лека ръка да се откажем от подобен вид мощности, тъй като това е директно обвързвано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск ", безапелационна е тя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР