Министърът на енергетиката Александър Николов е в Брюксел за участие

...
Министърът на енергетиката Александър Николов е в Брюксел за участие
Коментари Харесай

Николов: Ускорено се работи по техническото приключване на газовата връзка с Гърция до средата на 2022 г.


Министърът на енергетиката Александър Николов е в Брюксел за присъединяване в изключително съвещание на Съвет „ Енергетика “ на Европейски Съюз. Министрите разискаха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на съветския „ Газпром “. Съветът единомислещо съобщи своята взаимност със София и Варшава и осъди дейностите на съветската компания снабдител като жестоко нарушение на настоящи контракти.

„ Убедени сме, че запазването на единството на Европейски Съюз, шерване на солидарността и сливане на напъните на страните членки е верният път напред в актуалната невиждана обстановка “ съобщи в своето изявление Александър Николов.

Той акцентира смисъла на координацията сред страните членки за обезпечаване на газовите доставки в нужния размер.

„ България поддържа предлагането на Европейска комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за основаване районна работна група като част от тази платформа ще бъде добра опция за разискване на редица сюжети за енергийни разстройства и намиране на решения в съгласуваност и взаимност. България е в тясно съдействие с Европейска комисия и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обсега на групата, чиято първа среща ще се организира на 5 май в София “, добави енергийният министър.

Николов съобщи още, че основаването на районен координационен център за газ в България ще усъвършенства европейската енергийна съгласуваност и съгласуваност.

Друга значима тематика, която министрите са разискали, е диверсификацията на енергийните източници.

„ Ускорено се работи по техническото привършване доникъде на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в употреба на интерконектора има основно значение за действителната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа “, добави Николов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР