Министърът на електронното управление Александър Йоловски е със засилена охрана

...
Министърът на електронното управление Александър Йоловски е със засилена охрана
Коментари Харесай

НСО и жандармерията охраняват министър Йоловски след негова молба и жалба за натиск по обществени поръчки

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е със засилена защита от НСО, а на фамилията му е назначена защита от Групово дело “Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ”. “24 часа ” научи, че това е станало по негово искане след чуването му в КПКОНПИ.

Миналата седмица, когато избухна абсурдът с отчета на ДАНС, в който бе разказано по какъв начин заместникът му Михаил Стойнов снима генерирането на кодове за машините, депутати описаха по какъв начин министърът се оплакал от политически напън. Той им разказал за това пред ръководителя на Народното събрание при чуването, на което го повикаха, преди ЦИК да анулира машинното гласоподаване за първия тур на локалните избори.

Заплахите били свързани с възлагането на публични поръчки в региона на електронното ръководство, като шефовете на парламентарните групи на Има Такъв Народ и ГЕРБ Тошко Йорданов и Десислава Атанасова оповестиха, че ставало въпрос за поръчки за над 600 млн. лева Заместникът на Слави Трифонов заяви по какъв начин по време на председателския съвет в Народно събрание Йоловски разказал, че депутатите от ПП-ДБ Божидар Божанов и Кирил Петков “го натискали ” подобряването на сигурността на “Информационно обслужване ” да не минава през публични поръчки на открити процедури, а да се “раздадат на подобаващите хора ”.

Депутати се събраха изключително и през вчерашния ден - свикана бе основаната преди изборната почивка краткотрайна комисия, която би трябвало да изследва надеждни ли са машините за гласоподаване. Те трябваше да изслушат шефа на ДАНС Пламен Тончев, само че той не се яви да им изясни имало ли е опити за операция на машините при парламентарните избори за 47-о и 48-о Народно събрание. Освен това неналичието на половината депутати от комисията провали кворума ѝ. Не пристигна даже избраният да води съвещанието Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия обаче към този момент не упорства за тестване на машините. “Стана ясно, че някой може в миналото отвън легалните и законни органи да върви да снима и записва ”, изясни Георги Свиленски.

В секретното деловодство пък постъпил отчет на ДАНС, от който излиза наяве, че спецслужбата предлага на ЦИК да си смени изборните специалисти.

Това разкри някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който назова изказванията на министъра неистини.

Междувременно стана ясно, че петък е крайният период, в който машините би трябвало да преминат нова процедура по узаконяване за балотажа. Именно незавършената такава процедура предишния петък бе посочена от ЦИК като съображение да ги махне от гласуването на първия тур. Според решението на Върховен административен съд, с което те се връщат за балотажа, всичко би трябвало да носи подписа на министъра. Йоловски бе оторизирал заместника си Стойнов да дава отговор, само че по този начин са постъпвали и предшествениците му в МЕУ за предходните 2 вота с машини - подписите са от зам.-министри.

Още преди ЦИК да излезе с решението за анулацията на машините, от ведомството на Йоловски подчертаха, че никой до момента не е възразявал против упълномощаването на зам.-министър.

“Ако ЦИК бе разрешила машинното гласоподаване при съществуването на всички обстоятелства и условия, каква щеше да е реакцията на обществото и доверието в изборния развой? ”, отбрани още веднъж решението на комисията шефката ѝ Камелия Нейкова.

“Изискали сме методика за засвидетелствуване на сходството. За да има машинно гласоподаване в неделя, би трябвало законна процедура по удостоверяването на машините ”, изясни тя по какъв начин ще се работи в този момент. Така ще има ли машини в секциите в неделя, зависи от 3 институции - министерството на електронното ръководство и институтите по метрология и стандартизация, заключи Нейкова. И настоя, че тези ведомства би трябвало да подсигурят законосъобразна процедура в незабавен порядък, с цел да има машинен избор на балотажа.

Ще има отново доверено създаване на изходния код, което не значи нов програмен продукт. Но значи нова процедура и нов хеш код,​​​​​​​ който ще се генерира вследствие на тази процедура, изясни тя.

Крайният период за сертификацията, по който спориха ЦИК и министерството предишния петък, не бе посочен от Нейкова през вчерашния ден. Но сътрудника ѝ Георги Баханов подсети, че по закон всички изборни материали би трябвало да са по секциите в деня преди вота. Как ще стане това, в случай че машините бъдат сертифицирани в събота, попита той.

Освен това от “Сиела Норма ” би трябвало да препрограмират машините с данните за балотажа. За задачата те чакат публично ЦИК да подаде къде има втори тур, кои са участниците и в какъв брой от секциите има над 300 гласоподаватели. Днес би трябвало да бъдат оповестени формалните резултати, след това компанията се нуждае от няколко дни работа.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР