Министърът апелира пред депутатите да направят промени в НПК, за

...
Министърът апелира пред депутатите да направят промени в НПК, за
Коментари Харесай

Заради близо 100 забавени дела: Демерджиев поиска публичен регистър на прокурорските актове

Министърът моли пред депутатите да създадат промени в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да не се разрешава толкоз елементарно следствието да изземва делата от ГДБОП и ГДНП.

Демерджиев предложи още и актовете на прокуратурата да се разгласяват в указател, сходно на правосъдните решения, с цел да стават ясни претекстовете, с които се приключва едно следствие. " Публичността на актовете на прокуратурата е гаранция и инструмент в битката с корупцията ", сподели още министърът на вътрешните работи.

Изслушването му бе инициирано от предшественика му Бойко Рашков.

" Не от през вчерашния ден в нашата страна е известно, че в нашата единна, централизирана и сталинистка прокуратура, с помощта на нейната конструкция и вътрешни връзки, които съществуват, се основава опция за закъснение на някои каузи ", попита Рашков, а Демерджиев отговори: " Краткият отговор е: да, има такива производства ".

" Имам цялостен лист на всички производства, по които не се работи или се работи погрешно ", допълни Иван Демерджиев, само че изясни, че по-скоро мястото да ги изнесе е комисията по правни въпроси.

Към момента има най-малко 8 досъдебни производства " на трупчета ", водени от ГДНП, в ГДБОП тези производства са 15, по които преценката е, че не се работи, те не се връщат назад от прокуратурата, изясни Демерджиев пред депутатите.

" А в регионалните дирекции случаите, които са ми подадени, са 75. Това са прекомерно доста случаи и тук не попадат тези с преустановяване на производства със странни претекстове. В момента групирам такава информация ", добави министърът на вътрешните работи. 

" Във всеки миг следствието може да изземе нашите производства и да стартира да ги води, доста постоянно се случва, когато на някой не му харесва някое произвеждане. Причините са две - нормално политическо въздействие върху произвеждане или съществено въздействие на лица от крими контингента, които също съумяват да си извоюват привилегировано отношение, изясни министърът на вътрешните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР