Министъра на земеделието и храните Румен Порожанов предлага да се

...
Министъра на земеделието и храните Румен Порожанов предлага да се
Коментари Харесай

Застрахователите са против въвеждането на нов данък за автомобилистите

Министъра на земеделието и храните Румен Порожанов предлага да се сътвори ново дружество за битка с градушките. То ще пази от естествените бедствия освен земеделската годишна продукция, която е по полето, само че и селата, и градовете, над които сега е неразрешено да се изстрелват градоносни ракети. Това сподели Порожанов по Нова ТВ.

Целта да се предотварятяват градушки и в градовете е да се пазят колите и домовете на хората. Това може да стане като част от парите, които плащаме за " Автокаско " и се влагат към нов фонд, който да поема вреди от градушки. Това е една от идеита на министъра като той предлага такса " Градушка " да заплащат освен фермерите, само че и притежателите на МПС.

" Със закон за градушките да бъде въведено обвързване записаните земеделци да заплащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния доход по застраховката " Автокаско ”, което е към 5-6 млн. лева годишно ”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на коли приветстват концепцията част от парите от " Авокаско ” да отиват в новото дружество, което ще пази колите им от градушки.

Срещу желанията обаче се оповестиха застрахователите, съгласно които няма логичност те да заплащат на земеделците от Автокаското и желаеха да се вкара наложителна застраховка " Нива ” за фермерите. Ресорният министър обаче изрично се опълчи на тази концепция, а фермерите са съгласни да заплащат, с цел да бъдат предпазени. Против са тези, които към този момент са вложили хиляди, с цел да изградят уреди срещу градушките.

В момента единствено ¼ от територията на България е предпазена от градушки. Затова всяка година хиляди аграрни производители търпят загуби за милиони. Целта съгласно Порожанов е новото дружество да покрива 90% от площта на страната.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР