Министър Йоловски подчерта, че двамата с вицепремиера с Мария Габриел

...
Министър Йоловски подчерта, че двамата с вицепремиера с Мария Габриел
Коментари Харесай

Министър Йоловски опроверга ИТН за ”опорочеността” на вота: Хеш к...

Министър Йоловски акцентира, че двамата с вицепремиера с Мария Габриел ще се включат в ексклузивен председателски съвет по тематиката в Народното събрание. 

 

По-рано през днешния ден от партия " ИТН " обявиха, че заместник-министър на електронното ръководство от ПП-ДБ е " свалил кодовете " на машините.

 

" Преди старта на съвещанието е бил извършен председателски съвет. На него е бил прегледан отчет на ДАНС, изпратен до ръководителя на Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни откакто ЦИК направи обществено генериране на хеш кода, който е основен за отбрана на машините, с които ще се гласоподава, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнев е бил сниман от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си ", обявиха от Има Такъв Народ.

 

По този метод съгласно Има Такъв Народ изборите са опорочени, не трябва да се гласоподава с машини и по същината си това най-малко, което сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, става дума за държавен прелом.

 

Министър Йоловски обаче съобщи, че във въпросния ден на обществено генериране на хеш кода за машините имало представители на ЦИК и на медиите. Той изясни по какъв начин в самия ден хеш кодът даже бил показан на публицистите. " Кодът е обществено разполагаем и сега ", добави той.

 

" На 9 октомври посредством чоп на инцидентен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване. Изтеглени са общо 8 номера, вместо 4, както беше на предходните избори. На 13 октомври беше одобрена методиката на съответствие на техническите устройства на машините за гласоподаване. На 20 октомври специалисти на ЦИК, дружно с представител на " Сиела Норма ", са направили в следена среда довереното създаване на софтуера на машините, който се конфигурира. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии. В рамките на този развой е генериран хеш кода, с който се подписва софтуера на машините. Никакъв различен програмен продукт не може да тръгне на машините. Ключът се съхранява в ЦИК. Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт. След генериране на хеш кода, той е обществено показан на представителите на средствата за всеобщо осведомление. Този хеш код е обществено разполагаем сега ", безапелационен бе той.

 

" На 23 октомври, в наличието на специалисти на " Сиела Норма ", представители на записаните политически партии и обединения са получили в предпазена среда цялостен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване ", уточни министърът.

 

" Процесът по засвидетелствуване на машините няма въздействие върху изборния развой. Сигурността на вота се подсигурява от следното - машините работят като принтери, те отпечатват квитанция, която може да бъде забелязана от всеки един гласоподавател. Впоследствие СИК и ОИК регистрират гласовете на база на подадените разписки ", изясни министър Йоловски.

 

" С моя заповед, поради качествата и професионалните умения за моя заместител - господин Михаил Стойнов, на 19 септември съм упълномощил той да извършва всички права, отговорности и пълномощия на министъра на електронното ръководство по отношение на установяването на вида машини ", акцентира Йоловски.

 

" Лично аз съм назначил заместник-министър Михаил Стойнов да дава отговор по процеса за засвидетелствуване на машините, тъй като той има нужните механически качества. Сега с вицепремиера Габриел отиваме към Народното събрание, където ще разбираем същите неща ", приключи министърът на електронното ръководство.

 

След изказването на Има Такъв Народ от " Възраждане ", Движение за права и свободи и ГЕРБ заговориха за опороченост на машинния избор.

 

" На председателски съвет от 13.00 часа ще бъдат разисквани тематики, свързани с националната сигурност и изборния развой, както и решения, засягащи консолидацията на виновните институции за гарантиране на изборните права на жителите ",.

 

ФрогНюз

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР