Министър Теменужка Петкова изказа своето мнение за американските Марици, и

...
Министър Теменужка Петкова изказа своето мнение за американските Марици, и
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова пак ”опроверга” енергийни експерти

Министър Теменужка Петкова изрече своето мнение за американските ”Марици ”, и за АЕЦ ”Белене ”. Тя ”опроверга ” специалиста Иван Хиновски за коментара му, че може в бъдеще да се наложи да внасяме ток. С половин уста призна изказванието, че ще загубим 250 милиона евро от натаманяването на реакторите на АЕЦ ”Белене ” в АЕЦ ”Козлодуй, за което твърди специалистът Богомил Манчев, ръководител на Българския атомен конгрес „ Булатом “
Никой няма да приключва едностранно контракта с американските централи. Ние ще го създадем по съответна методология на Европейска комисия, обвързвана с държавни помощи, с така наречен невъзвращаеми разноски. Трябва да се следват критериите в тази методология, тъй че вложителите по никакъв метод да не бъдат ощетени. За да се стигне до договаряния с американските централи ще минем през така наречен механизъм за потенциал. Но има две съществени условия от Европейска комисия – да реализираме либерализация на пазара и да има преференция за американските централи на енергийния пазар. Никой няма да тръгне да приключва договорите с американските централи едностранно, акцентира тя. По думите на Петкова договарянията вървят към един финален стадий - до 1 юни т.г. ще би трябвало да либерализираме пазара за електрическа енергия, като бъдат предпазени както българските ползи, по този начин и тези на американските централи, сподели тя и уточни, че Иван Хиновски не познава в елементи нещата.

Не преглеждаме догадка двете американски централи по едно и също време да спрат да работят, само че правилото ще бъде пазарен, за да се подсигурява енергийната сигурност на България, без да се нарушават ползите на вложители, добави тя.

Ние разполагаме с съоръжение, най-съвременно и безвредно, и би трябвало да го оползотворим по най-хубавия метод. Но чакаме информация за правната рамка може ли то да се употребява за план, обвързван с АЕЦ „ Козлодуй “. Трябва да бъдем внимателни и по тази причина изследваме всяка една опция да оползотворим това скъпо съоръжение, изясни Теменужка Петкова в коментар за изказванието на Богомил Манчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР