Министър-председателят Стефан Янев даде брифинг за мерките на служебното правителство

...
Министър-председателят Стефан Янев даде брифинг за мерките на служебното правителство
Коментари Харесай

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът на Румен Радев и трима от министрите му пак се оправдаха за дегизирания локдаун

Министър-председателят Стефан Янев даде брифинг за ограниченията на служебното държавно управление в отговор на рецесията с възходящите цени в енергийната сфера, както и ограниченията в подтекста на пандемичната обстановка в страната.

В брифинга участваха министърът на финансите Валери Белчев, министърът на стопанската система Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Стефан Янев съобщи при започване на брифинга: " На първо място - по тематика, която вълнува доста български жители и главно работещите, свързани с бизнеса. Решението е обсъждано от много време и ще бъде финализирано до края на тази седмица. Министерски съвет одобри стратегия за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила ".
свързани новини58315на 21.10.2021
Над 36 000 консуматори ще получат помощ 110 лева./мгвтч.

Бюджетът на програмата е от 450 млн. лева Периодът на подкрепяне ще е от 1.10. до 3011.2021 година като обезщетенията ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година

Средствата ще бъдат обезпечени от държавния бюджет с показана безплатна помощ от АЕЦ " Козлодуй " като сумата ще бъде приспадната по-късно посредством БЕХ.

" Скъпи сънародници, България се начира в сложен миг на тествания, които можем да преодолеем единствено с общи старания ", съобщи той и посочи, че съществени рецесии заплашват стабилността на социално-икономическата система.

" Предизвикателствата са доста и аз разбирам отрицателните реакции през последните седмици. Няма да се извинявам, нито безрезервно ще пазя дейностите на служебния кабинет ", съобщи Янев и дружно с " пропуските " посочи и " позитивните моменти " в работата на държавното управление.

" В никакъв случай не желая да преекспонирам обстановката и да я представям за по-тежка, в сравнение с е. Истината обаче е, че българската здравна система е на границата да се оправи със обстановката и да обезпечи ефикасни грижи на жителите, които се нуждаят от болнично лекуване ", съобщи той.

" Въведените от Министерство на здравеопазването мверки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или резултат от някакво наше предпочитание да ограничаваме българските жители ", посочи той и акцентира, че подхванатата сега " краткотрайна мярка " е напълно предизвикана от нуждата да се запазят животът и здравето на българските жители и стабилността на здравната система.

" Защото алтернативата е затваряне на страната ", съобщи Янев. Той акцентира, че е податлив да поеме цялата политическа отговорност - поради непопулярни решения, само че в интерес на публичния интерес.

" Въпросът обаче е дали ние дружно като общество можем да носим отговорност за нашия взаимен живот. Затова ви приканвам за малко самообладание и повече схващане и взаимност, с цел да преживеем тази обстановка като общество ", съобщи служебният министър председател.

Той не пропусна да изтъкне " неприятното политическо завещание " и реакциите на " политическите субекти " към обстановката с " предизборни ситуационни " изгоди.

" Още един път приканвам българските жители за взаимност и съпричастност, с цел да можем дружно да преодолеем рецесията и да се върнем към нормалността ", съобщи той и прикани политическите партии към отговорност и да не подчиняват пандемичната обстановка на партийни ползи и стремежи.

Стефан Янев призна, че до последния миг кабинетът е чакал, с цел да разгласи " краткотрайните правила " поради възходящата епидемиологична вълна. Той означи, че екипът му се е " опитвал от самото начало да преценя обстановката и в най-късния стадий да вземе тези ограничения ".

" Още един път дублирам - това са краткотрайни ограничения и се надявам през идващите седмици да се покажат резултатите, с цел да можем да се върнем към тази нормалност, която заслужаваме ", съобщи той.

На въпрос на ПИК на прага на локдауна по какъв начин преценя ограниченията - на фона на 20% имунизирани, за какво са трансферирани близо 5 млн. от коронавирус запаса на Министерство на вътрешните работи и за какво е чакано до последния миг България да влезе в тъмночервената зона, той отговори, че това са били " риторични въпроси ". " Не можем да приказваме за локдаун. Това са въпреки всичко меки ограничения ", уточни Янев. " Що се отнася до парите от Министерство на вътрешните работи, влизаме в прекомерно огромни елементи, които нямат никакво отношение към сегашната обстановка ", добави служебният министър председател.

Той съобщи, че през последните четири месеца не е спирал разговорът с бизнеса: " Опитвали сме се да вземаме решения по отношение на опциите, които ни обезпечават бюджетът и законодателството. Искам да направя една спогодба - ние, отпускайки тази помощ към бизнеса, ние не слагаме условия. Не преговаряме като споделяме - отпускаме тази помощ, само че против нея желаеме това и това. Тази помощ би трябвало да бъде употребена рационално, да не докара до смяна на цените на продуктите, които те създават ".

Енергийният министър Андрей Живков означи на собствен ред, че в границите на пет дни ще бъдат направени комплектите за енергийните обезщетения.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР