Министър-председателят Николай Денков потвърди, докато отговаряше на въпроси на граждани

...
Министър-председателят Николай Денков потвърди, докато отговаряше на въпроси на граждани
Коментари Харесай

Денков потвърди: Служебната власт е пасувала за интереса на Украйна към оборудването за Белене

Министър-председателят Николай Денков удостовери, до момента в който отговаряше на въпроси на жители на страницата на Министерския съвет във " Facebook ", че при започване на годината Украйна е показала интерес към оборудването за АЕЦ " Белене ", което България закупи против към 1.2 милиарда лева през 2016 година, само че предходното служебно държавно управление не е придвижило въпроса за това по дипломатически път.

В сряда (5 юли) в Комисията по енергетика в Народното събрание беше прието проекторешение, което задължава енергийния министър Румен Радев да организира в границите на 60 дни договаряния с Украйна за продажбата на оборудването на цена, не по-ниска от тази на придобиването му.

Денков разгласи, че посредством министъра на енергетиката държавното управление му е повдигнало този въпрос, като заяви, че през днешния ден ще бъде подписан меморандум с Украйна за съдействие в региона на енергетиката с няколко точки, като две или три от тях ще бъдат свързани с нуклеарната енергетика.

Държавата ще подкрепя неможещите да заплащат сметките си за ток

Хората, затруднени да заплащат сметките си за ток при прекосяване на битовите консуматори на свободния пазар от 2027 година, ще бъдат подпомагани от страната посредством специфичен механизъм. Така те няма да бъдат застрашени от шоково повишение на разноските за електрическа енергия и отопление, увери Денков.

Представителят на страната в " Лукойл " ще бъде заменен

В отговор на въпрос за " Лукойл Нефтохим " Николай Денков сподели, че там имало систематичен проблем. По думите му представителят на страната в бургаската рафинерия Красимир Първанов не подава противоположна връзка, което се чака от него. Очаква в идващите месеци да се избере нов представител след провеждането на конкурс.

" Ясно беше казано на " Лукойл ", че изчакваме от тях проект до края на идната година какво ще бъде устойчивото развиване, когато изтече дерогацията за съветски нефт ", добави министър председателят.

Напредък в диверсификацията на доставките на газ и нефт

Увери, че имало значителен прогрес в диверсификацията на доставките на газ и нефт, стартирани от постоянното държавно управление на Кирил Петков, по-късно и от служебното държавно управление, като България имала обезпечени доставки до края на годината. Водят се договаряния с Азербайджан за увеличение на доставките, заяви още Денков. Той дефинира картината като оптимистична, само че добави, че би трябвало да е ясно, че при този пазар постоянно става въпрос за доста пари и договарянията би трябвало да се водят деликатно. Според премиера България би трябвало да стане директна страна за доставки за други райони в Европа.

По тематиката за шистовия газ министър-председателят съобщи, че има съществени запаси във връзка с вероятни екологични замърсявания. Затова би трябвало първо да има диалози с общностите дали имат стопански изгоди по отношение на тези опасности и диалогът би трябвало да бъде напълно експертен и спокоен. За страдание средата още не е подготвена за това, разяснява Денков.

Премиерът съобщи още, че построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " е заложено в проектите на държавното управление. Трябва да се актуализира енергийната тактика, тъй като тя не е съответна сега, разяснява Денков. От друга страна, планът " АЕЦ Белене " за нас няма никаква основа, тъй като няма такива потребности в района.

За назначението на нови регионални шефове

Във връзка с назначението на нови регионални управители Денков означи, че към момента се изчакват " сътрудниците от ГЕРБ ". Призна, че държавното управление се е забавило с назначението им, и добави, че ще изчакат още малко. Според премиера би трябвало да се реализира консенсус измежду депутатите.

Министър-председателят означи също, че заместник-министрите съвсем на всички места са назначени, като не бързали да попълнят щатовете, тъй като се търсели способени хора и това отнемало време.

Само добре платени учители не са задоволителни за положително обучение

В отговор на въпрос за какво се увеличават заплатите на учителите след тези слаби резултати от матурите Николай Денков отговори, че няма по какъв начин да има положително обучение без стимулирани учители. По думите му обаче единствено стимулирани учители не са задоволителни. Докато не се оправят образователните стратегии, учебниците, не се засилят извънкласните действия, до момента в който не се усъвършенства механизмът за привличане на децата в учебно заведение, проблеми ще има и по тази причина са значими промените. Заплатите са належащо, само че незадоволително изискване, разяснява министър-председателят.

Парите за обучение тази година са увеличени с към 1 милиарда лева по отношение на средствата за 2022 година, посочи той. За тази година плануваният бюджет за обучение ще бъде към 7.5 милиарда лева, което съставлява 4.1% от брутния вътрешен артикул.

Кампания извън целяла провалянето на туристическия сезон

Подчерта, че имало извънредно отрицателна акция, идваща извън, с цел да се провали туристическият сезон. Повтори всекидневните уверения на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че Черно море е чисто и не би трябвало да има никакво подозрение в това. Уточни, че всеки ден получава информация, която се прави от украинските, румънските и българските управляващи.

Никое от замърсяванията, които се бяха събрали в Одеския залив, не е минало към Румъния, камо ли да дойдат в България, сподели Денков. По думите му нямало никаква възможност замърсяване да пристигна до българската акватория.

Строителството на автомагистрали - топ приоритет

За строителството на автомагистрали министър председателят съобщи, че по три от тях - " Хемус ", " Европа " и " Струма, и сега се работи. В края на месеца или при започване на идващия се чака един от секторите на Автомагистрала " Европа " да бъде приключен.

" Това е топ приоритет за нас, само че в същото време не би трябвало да позволяваме практиките с парите, които изчезват някъде, а по-късно няма свършена работа. Затова има законодателни промени да се понижи обсегът на опциите за инхаус процедури. Тези промени са препоръчани в Народното събрание и чакам да бъдат признати в най-скоро време ", означи министър-председателят.

За участието в Шенген и еврозоната

Шенген дружно с България и Румъния би било доста по-безопасно място за Европа, в сравнение с е сега, счита министър председателят. Според него България би трябвало да си " напише домашното " и да одобри промени в няколко закона, само че също по този начин би трябвало да стартира да ползва тези промени. От друга страна, би трябвало да се подберат хора с интегритет, с морални качества във Висшия правосъден съвет, основен прокурор, тъй че да се знае, че формите ще бъдат изпълнени с вярното наличие и ще стартират да си правят работата, да се борят с корупцията, да не държат каузи на трупчета. За страдание, до момента не са го създали, разяснява още Денков.

" Когато свършим тази работа, ние ще бъдем доста по-убедителни да отидем не при канцлера на Австрия, а в Народното събрание на Австрия и да кажем, че сме създали всичко, което могат да чакат от нас, и да одобряват България ", уточни министър председателят и добави, че България би трябвало да ги убеди, че те имат изгода от това страната да е вътре. Изрази вяра, че нужните стъпки за участието в Шенген може да бъдат извървени до края на годината.

По мотив предлагането на проруската партия " Възраждане " за народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? " Денков означи, че юристите би трябвало да кажат дали провеждането му е възможно. В сряда Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли проекторешението на " Възраждане " за осъществяване на референдум, който да отсрочи влизането на България в еврозоната.

В момента в Народното събрание има полемика и някои от най-хубавите експерти в България през вчерашния ден се изрекоха на правна комисия, че въпросът по метода, по който е записан в този референдум, опонира на конституцията, защото там има заложени условия, свързани с присъединението на България към Европейския съюз, сподели Денков.

Ако референдумът е позволен, несъмнено, че би трябвало да се организира и ние ще създадем всичко допустимо като държавно управление да го проведем по най-хубавия вероятен метод, уточни министър председателят. Според него част от работата на държавното управление е да успее да изясни на хората какви са изгодите от влизането в еврозоната и Шенген.

" Част от нашата работа е не просто да проведем референдума, в случай че е законово позволен, само че също по този начин и да го спечелим с голямо болшинство ", сподели Денков.

Иска затваряне на тематиката за лустрацията

По някакъв метод би трябвало да затворим тематиката за лустрацията. Не е обикновено децата да дават отговор за това какво са правили техните родители, дядовци и прадядовци, счита министър-председателят.

" Аз не знам какво е правил моят прародител и считам за изцяло ненормално това да бъде вадено във всеки миг, в който един първокласен претендент за каквото и да било се появи в медийното внимание ", разяснява Денков по повод издигането на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София от " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Спаси София " и " Екипът на София ".

Допълни, че значимото дали Терзиев има нужните пълномощия, подготовка, визия, дали е построил екип, дали има явен проект какво ще прави в София.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР