Министър-председателят Николай Денков направи анализ на изминалите шест месеца от

...
Министър-председателят Николай Денков направи анализ на изминалите шест месеца от
Коментари Харесай

Денков с отчет за 6-те месеца управление: 60% от програмата ще е факт до февруари

Министър-председателят Николай Денков направи разбор на миналите шест месеца от ръководството на държавното управление, преди началото на днешното държавно съвещание.

От 687 ограничения в 18-месечната стратегия на държавното управление, повече от половината, към 60% чакаме да бъдат завършени още до края на февруари, сподели Денков. Той акцентира, че единственият смисъл това държавно управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока - в интерес на хората и бизнеса, и към Европа. 

Точно преди половин година поехме ръководството с ясното схващане, че отговаряме на публичните упования за устойчиво държавно управление, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че с изключение на против часовника, се изправяме против заварени проблеми, избирателен популизъм, гневни политически офанзиви и дезинформация всеки ден, сподели министър-председателят. Бяхме наясно че дилемите са сложни, а поддръжката несигурна, и все пак показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото самолюбие, да се издигне над злободневните офанзиви и да се концентрира върху действителните проблеми, съобщи министър председателят.

По думите му първата задача на държавното управление беше битката с инфлацията. Не просто да се спре изтъняването на портфейла на българина, само че и да се поддържа покупателните му качества, означи Денков. Той регистрира, че инфлацията падна на равнищата отпреди войната. През октомври 2021 година беше 6%, този октомври е 5,8% и е най-ниската от две години насам, сподели министър председателят. Той означи, че за първи път държавното управление вкара ограничения, които подсигуряват трайно ниски цени на продуктите от първа нужда. С програмата „ Достъпно за вас “ държавното управление поддържа и българските производители на храни, напомни Денков. 

Според него Коледата на 2023 година ще бъде по-добра, в сравнение с 2022 година. Цените на главните хранителни артикули по борсите са под нивото от предходната година и са с още по-добра вероятност за бъдещето. Доходите, с помощта на признатия бюджет, изпреварват годишната инфлация, уточни министър председателят. В бюджет 2024 е заложено покачване на приходите с 11%, в пъти над предстояща инфлация, съобщи Денков.

Той открои като триумф началото на промяната в правораздаването " не на думи, а със основни крачки ". Само преди половин година контролът върху основния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха политическа химера, а към този момент са факт, акцентира Денков. И макар че тези старания са значими най-много за справедливостта в България, те се правят оценка и от нашите сътрудници. Европа отстрани специфичния мониторинг и признава, че имаме всички причини да бъдем признати в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го схващат, съобщи Николай Денков.

Премиерът открои още въвеждането за първи път на огромна децентрализация за средствата за общините. През 2024 година те ще получат 1 милиарда лева за техни планове, раздадени не по партийни благосклонности, а там където има позволение за градеж или виза за планиране съгласно целите на общините, съобщи Денков.

През януари се чакат първите медицински хеликоптери, още преди Коледа – нови коли за спешна помощ за незабавната помощ. Дадохме действителен старт за финансирането на плана за седми блок на " АЕЦ Козлодуй ", уточни Денков. Това, по думите му, е инвестиция в енергийната сигурност на страната и подсигурява дълготрайно по-ниски цени на електрическата сила. Това е и част от високотехнологичното развиване на България, сподели министър председателят.

Министър-председателят уточни още, че задача за миналата половин година беше отблокирането на строителството на пътища и автомагистрали. Пътят Видин-Ботевград, автомагистралите Русе-Велико Търново и " Европа " са основни планове, те са стъпка към икономическото възобновление изключително на Северна България, акцентира министър председателят. Той посочи, че по тази причина държавното управление е осигурило плановата подготовка и финансирането за идната година.

Инвестициите в стопанската система набъбнаха с над 50% по отношение на 2022 година и и надвишиха 6 милиарда лева, регистрира Денков. По европрограми за конкурентоспособност и нововъведения към този момент бизнесът може да получи 427 млн. лв.. Когато бизнесът печели повече, ще заплаща и по-високи заплати, сподели министър председателят. Според него задачата е да се реализира трансформацията от стопанската система на евтината работна ръка в стопанска система на висока добавена стойност. 

Най-важни за нас са хората, акцентира министър председателят. За да се борим с демографския проблем, с бюджетите за 2023 година и 2024 година въведохме комплекс от финансирани ограничения, които да насърчат раждаемостта и да създадат развъждането на деца по-лесно за родителите, уточни министър председателят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР