Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки призова Германия бързо да увеличи

...
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки призова Германия бързо да увеличи
Коментари Харесай

Полша настоява Германия да увеличи разходите си за отбрана

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки прикани Германия бързо да усили разноските си за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт на страната.
" Не споделям, че Германия е гратисчия, само че вноските ѝ не подхождат на отговорностите. Германия би трябвало бързо да усили разноските си за защита ", съобщи министър председателят в изявление за " Вестдойче Алгемайне Цайтунг ".
Полша към този момент влага в защита над 2% от БВП-то си, до момента в който при Германия става дума за 1,2%. Според плановете на немското държавно управление, през идващите 5 години сумата би трябвало да доближи 1,4 -1,5% от Брутният вътрешен продукт.
Моравецки акцентира, че ролята на Германия в НАТО ще нарасне, в случай че тя усили разноските си за защита. Полша последователно повиши разходите си, а числеността на американските военни на нейна територия за последните 5 години се усили 10 пъти - от 500 на 5000 индивида.
Министър-председателят разяснява и тематиката за допустима предислокация на американски военни елементи от Германия в Полша. Според него, никой не счита съществено да редуцира американското наличие в Германия.
Моравецки счита, че е належащо да се укрепи източния фланг на НАТО. " Имаме потребност от база на НАТО в Рамщайн и от нова дълготрайна база в Полша ", акцентира той.
Германия се ангажира да усили разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт. Канцлерът на страната Ангела Меркел нееднократно декларира, че Берлин ще продължи да се придържа към проектите за реализация на тези цели до 2024 година Разходите на Германия за защита за 2019 година съставляват 1,36% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР