Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия

...
Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Борис Джонсън посещава Саудитска Арабия в търсене на повече петрол

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да разиска по какъв метод да се усили износът на нефт и газ от Близкия изток и да се намалят покупките от Русия, като осъди военните действия на Москва в Украйна и не загатна нищо за продължаващия към този миг седем години спор в Йемен.

В изявление преди пътуването си в сряда Джонсън разкритикува " бруталното и непровокирано навлизане " на Русия срещу Украйна и заяви, че Лондон " построява интернационална коалиция " за справяне с " новата реалност " в енергийния отрасъл. " Светът би трябвало да се откъсне от руските въглеводороди и да спре пристрастяването на Путин към петрола и газа ", показа той за руския държавен глава и добави, че " Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са съществени интернационалните сътрудници в това тестване. Ще работим с тях, за да подсигуряваме районната сигурност, да подкрепим напъните за филантропична помощ и да стабилизираме интернационалните енергийни пазари в дългогодишен план.

" Премиерът първо ще се срещне с престолонаследника на Емирствата Мохамед бин Зайед, след което ще се насочи към Саудитска Арабия за среща с престолонаследника Мохамед бин Салман, където се чака да разиска нарастването на добива на сила от Персийския залив, тъй като Обединеното кралство се стреми да намали руския внос.

Посещението беше разкритикувано от някои законодатели, тъй като идва скоро след най-голямата социална екзекуция в историята на Рияд, при която бяха убити 81 пандизчии. Саудитски обществени лица оповестиха, че осъдените са признати за виновни за " чудовищни престъпления ", включително връзки с тероризма.

Съобщава се, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също има намерение да посети кралството, за да разиска енергийни въпроси, въпреки че Белият дом отхвърли да удостовери графика на пътуването му. Въпреки че Вашингтон към този миг отхвърля безапелационна забрана на руския внос, държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Съединени американски щати водят " дейни полемики " с европейските си сътрудници за подобен ход, стига те да могат да поддържат " постоянни интернационалните доставки на петрол ".

Пътуването на Джонсън е в разгара на кървавата седемгодишна война в Йемен, в която коалиция от страни, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от Съединени американски щати и Обединеното кралство, се опитва да смъкна от власт бунтовниците хути и да възвърне йеменския държавен глава Мансур Хади, избран през 2012 година с едноличен избор.

По оценки на Организация на обединените народи до края на 2021 година в разногласието са умряли близо 400 000 души, множеството от които са йеменски деца на възраст под 5 години. Много хора са умряли по " косвени " причини и ограничавания, като вкус и липса на лекарства в условията на блокада на йеменските пристанища, а към 40% са били убити в сражения и въздушни удари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР