Министър-председателят на България Кирил Петков планира да присъства на срещата

...
Министър-председателят на България Кирил Петков планира да присъства на срещата
Коментари Харесай

Политико: ``Продължаваме промяната`` може да се присъедини към ``Обнови Европа`` -

Министър-председателят на България Кирил Петков възнамерява да участва на срещата на политическите водачи на групата " Обнови Европа " в понеделник, което е мощен знак, че неговата партия ` " Продължаваме промяната " се готви да се причисли към демократичната група на европейско равнище. Това заяви европейското издание на Politico, като се базира на източници от европейския центристко-либерален алианс. 

Срещата в понеделник е предварителна среща на политици евопейското политическо семейство, която се организира преди Европейския съвет. В нея вземат участие национални водачи като френския президент Еманюел Макрон и холандския министър председател Марк Рюте, министър председателят на Белгия Александер Де Кро, премиерката на Естония Кая Калас, както и европейските комисари, които са членове на политическото семейство на Рене, като Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Стефан Сежурне, водачът на групата " Обнови Европа " в Европейския парламент, " ухажва " Петков, откогато българският дилетант изненадващо завоюва изборите в края на предходната година с антикорупционна платформа, пише Politico. Петков разиска опцията да се причисли към групата със Сежурне през януари по време на пътешестване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата водачи на Зелените.

Една съществена спънка пред участието на българския водач обаче към момента не е изчистена: фактът, че в " Обнови Европа ", членува Движение за права и свободи (ДПС), чийто народен представител Делян Пеевски Вашингтон е глобен по закона " Магнитски ". Движение за права и свободи неведнъж е упреквана в корупция и Петков е изразявал безпокойствие от обстоятелството, че то остава в " Обнови Европа ". Движение за права и свободи има трима евродепутати в групата на демократите и либералите в Европейския парламент. 

Междувременно, депутатът от ДПС Станислав Анастасов се оплака в Народното събрание:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР