Министър-председателят Кирил Петокв започна словото си по повод годишнината от

...
Министър-председателят Кирил Петокв започна словото си по повод годишнината от
Коментари Харесай

Кирил Петков от Копривщица: Да бъдем обединени в името на по-добра България!

Министър-председателят Кирил Петокв стартира словото си във връзка годишнината от Априлското въстание с откъс от кървавото писмо, в който Тодор Каблешков приканва и Панагюрище да последва образеца на Копривщица.

" В това едно изречение се крие същинския български дух - жадност за самостоятелна и свободна България. Тук няма философията " преклонена глава, сабя не я сече ", нито има очакване от непозната страна да ни освободи, нито има боязън от огромната империя. В тези думи има убеденост, жадност за независимост и подготвеност за персонална всеотдайност в името на свободна България. Има и апел към единение. Днес имаме свободна и демократична България, тъй като тъкмо преди 146 години хиляди българи с огромни сърца дружно въстават против Османското господство. Нека всички българи запазим в сърцата посланията на революционерите ни: да не ни е боязън от никой, който заплашва българския интерес, да действаме, а не да приказваме!

Бъдещето на страната зависи от самите нас. Да бъдем обединени в името на по-добра България! На този свят ден от сърце поисквам на всеки един българин да се гордее с родината си. " - съобщи министър председателят в тържественото си слово.

Без Априлското въстание, нямаше да я има и свободата на България, съобщи в словото си ръководителят на Народното събратие Никола Минчев.

" Тук гръмва първата пушка, възвестящава че българите не са покорна парадайса, а народ, който желае да е свободен. От тук Каблешков изпраща " кървавото писмо ". Копривщица написа първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и през днешния ден тук няма българлин, който да не се вълнува, когато се разхожда измежду калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои. Изминаха 146 години откогато знамето с извезания надпис " Свобода или гибел " се развя над Копривщица. Времето не избледнява спомените ни към тези дни. Днес можем и би трябвало ясно да заявим - без Априлското въстание, нямаше да я има и свободата. Поклон пред паметта на героите! " - сподели Никола Минчев

Преди тържествената гала двамата поставиха цветя на гроба на Тодор Каблешков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР