Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската централна банка

...
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Борисов и Лагард умуваха как да се спаравят с коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов беседва с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Двамата разискаха опциите за справяне с последствията от COVID-19 и нуждата от общ европейски финансов отговор на отрицателните отблясъци от пандемията.
Кристин Лагард поздрави премиера Борисов за подхванатите социално-икономически ограничения за подкрепяне на българския бизнес по време на изключителното състояние. Бойко Борисов съобщи пред Лагард, че страната ни отпуска 4,5 милиарда лева запас в интерес на дребния и междинния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за интервала на рецесията под формата на финансови принадлежности.
Премиерът Борисов и ръководителят на ЕЦБ Лагард приветстваха установяването на суапова линия сред ЕЦБ и Българска народна банка за обезпечаването на ликвидност в евро. Суаповата линия ще бъде в действие до 31.12.2020 година или толкоз дълго, колкото е належащо.
“Това е огромна поддръжка за България и гаранция за спомагателна непоклатимост на валутния ръб, който в обстановка на рецесия би трябвало да бъде оптимално предпазен “, акцентира в диалога българският министър председател. Борисов посочи, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна изгода за стопанската система ни и добави, че общият банков надзор е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов подчертава и върху съответните стъпки и старания, които държавното управление, банковият бранш и надзорът у нас осъществят в процеса по подготовката.
В хода на диалога министър-председателят Бойко Борисов означи трайния напредък на Брутния вътрешен артикул у нас през последните години, както и финансовата непоклатимост и дисциплинираност. Борисов уточни, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплинираност и има втория най-нисък дълг на страна в Европейски Съюз като съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 22 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР