Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор
Коментари Харесай

Орбан обеща на Борисов да съдейства на българите на границата

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с унгарския министър председател Виктор Орбан във връзка българските жители, чакащи да преминат през Унгария, с цел да се завърнат в България.
Премиерът Борисов получи увещание от унгарския му сътрудник, че ще спомага, с цел да бъде обезпечен по-късно през днешния ден кулоар за прекосяване, гарантиран с ограничения за сигурност и придружаван от органи на реда. „ Аз съм огромен другар на теб и на българските жители. Не желая да им сътворявам компликации. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница “, съобщи министър председателят Орбан по време на диалога си с Борисов. От своя страна българският министър-председател посочи, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат подхванати нужните ограничения, тъй че да няма скупчване по границите.

Веднага след диалога вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи позвъняване от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той я увери, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български жители. Сиярто добави, че ще бъде основана организация отсега нататък български жители да могат да минават сухопътните граници на Унгария от 21 ч локално време (22 ч българско) до 5 ч локално време (6 ч българско), като в същото време прикани всички пътуващи да се преценяват с напътствията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Вицепремиерът Захариева рапортува още на премиера Борисов, че посолствата ни във Виена и Будапеща оказват цялостно подпомагане на блокираните български жители.

По време на телефонния си диалог, министър председателят Бойко Борисов и унгарския му сътрудник Виктор Орбан разискаха също по този начин пандемията от ковид. Българският министър-председател посочи изключителното състояние, оповестено от Народното събрание, както и ограниченията, които държавното управление подхваща за преодоляване на обстановката, взаимно със Националния действен щаб.

Премиерът Борисов посочи мобилизацията на българската промишленост и бързата й реакция, тъй че да стартира бързо производството на по този начин нужните сега в целия свят защитни дрехи. Министър-председателят Борисов добави, че когато България задоволи потребностите си и разполага с задоволително защитни дрехи, има подготвеност да окаже помощ и на други страни, изпаднали в потребност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР