Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща в Министерския съвет с генералния

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща в Министерския съвет с генералния
Коментари Харесай

Борисов чака предложения от Репортери без граници как да гарантира свободата на медиите

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща в Министерския съвет с генералния секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар.

Премиерът акцентира, че цени разговора с неправителствения бранш по отношение на тематиката за свободата на словото. Двамата разискаха опциите страната ни да усъвършенства позицията си съгласно показателя за свободата на пресата, който се сформира от " Репортери без граници ".

Министър-председателят срещна Делоар с признатата неотдавна мярка, която подсигурява свободен достъп до информацията в печатните издания. Това ще стане посредством държавното сдружение " Български пощи " ЕАД, което ще прави разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната. Целта е да се усъвършенства съществуващата конкуренция на пазара и издателите на печатни творби да имат достъп до крайния консуматор при авансово оповестени параметри.
 България остава на 111-о място в света по независимост на медиите
България остава на 111-о място в света по независимост на медиите

Изпреварват ни даже страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в Европейски Съюз

Борисов уточни, че с помощта на работата на българският еврокомисар Мария Габриел от две години България взе участие интензивно в изработването и на друга група ограничения, касаещи дезинформацията и подправените вести. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна паника. Фалшивите вести и дезинформацията разрушават главните на доверието сред жителите и институциите , безапелационен бе министър председателят.

Той посочи значимата роля на медиите в актуалното общество като коректив на ръководството и означи устрема на кабинета да реагира навреме, когато до него доближи сигнал от полето на деяние на държавното управление. Борисов добави, че съгласно него свободата на словото би трябвало да се отстоява като фундаментално конституционно право, в това число посредством почитание към журналистическата специалност и невмешателство в работата на медиите.

Премиерът приветства желанието на Делоар за градивна взаимна работа в полза на основаването на по-добра атмосфера за медиите. Той предложения представителите на " Репортери без граници " да вземат участие с оферти за законодателни промени , които да подсигуряват самостоятелност на медиите, а на обществото - правото на вярна и точна осведоменост.

" Репортери без граници " обезпокоени: все по-малко независимост на словото у нас

Организацията разиска с президента Радев положението на медийната среда в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР