Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран

...
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран
Коментари Харесай

Борисов посрещна Заев в София, Меркел и Макрон ще участват онлайн в срещата на върха

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София, където следва да стартира срещата на върха от самодейността Берлински развой, на която тази година двете страни са съдомакини, заяви пресцентърът на кабинета.

Това стана допустимо, откакто и вторият тест на Борисов за ковид е негативен и той към този момент не е под карантина. Иначе беше планувано Заев да взе участие в срещата онлайн, само че освен това състояние стана допустимо той да пристигна в София.

" Днешната среща на върха няма нищо общо с разширението на Европейски Съюз. Да, тя приготвя страните от Западни Балкани, само че не е среща, на която ще се разисква преговорна мярка или да се взема решение по нея. Ние имаме забележки освен във връзка с текста за историята . Ние имаме забележки във връзка с напредъка по инфраструктурните планове, по Коридор №8. В идната рамка за финансиране на Европейски Съюз те не са подали нито един инфраструктурен план в посока изток - запад. А това е връзката с България. Днес ще ги попитам по кое време те ще свикат междуправителствената комисия за наблюдението за осъществяването на контракта ", разяснява по-рано външният министър Екатерина Захариева във връзка отхвърли на София да поддържа участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

 Снимка: Министерски съвет

През юли 2019 година Бойко Борисов взе присъединяване в срещата на върха в Познан, където точно беше оповестено поемането на семейството на Берлинския развой взаимно от България и Република Северна Македония. През предходните две години българският министър-председател също имаше присъединяване в подтекста на срещите на върха по самодейността - в Лондон през 2018 година и в Триест през 2017 година. Сериозните задължения, които Борисов пое по отношение на самодейността, са естествено продължение на поредната дейна политика на страната ни към Западните Балкани, както и на сполучливото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, когато България съумя да издигне високо в дневния ред на Европейски Съюз тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани, напомнят от Министерски съвет.

Днес във форума на най-високо равнище посредством видеоконферентна връзка ще вземат участие водачите от Западните Балкани, немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон , министър председателите - на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Полша Матеуш Моравецки, на Словения Янез Янша.

 Снимка: Министерски съвет

В срещата на върха ще се включат също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, висшият представител по външната политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, генералният секретар на Съвета за районно съдействие (СРС) Майлинда Брегу, както и представители на ЦЕФТА, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейската капиталова банка, Банката за възобновяване и развиване, Световната банка и Регионалния център за младежко съдействие (RYCO).

Настоящата среща на върха в София надгражда постигнатото в границите на предходните шест срещи на този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и утвърждава ролята на Берлинския развой като важен фактор за усъвършенстване на районното съдействие, в светлината на европейската вероятност на страните от района, написа още в известието.

В рамките на взаимното домакинство на България и Република Северна Македония през 2020 година като главен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; съгласуваност сред хората, доближаване на младежите, в това число посредством обучение. Свързаността е от основно значение за района, защото посредством нея той може да стане по-силен и по-конкурентоспособен, изключително като се има поради, че районът съставлява пазар от към 20 млн. души.

Нов детайл на актуалното съдомакинство на Берлинския развой е обявеният от Европейската комисия " Зелен дневен ред " за Западните Балкани като част от " Зелената договорка за Европа ", както и новото направление - районното съдействие в областта на опазването на здравето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР