Министър-председателят би трябвало да информира прокуратурата с информация и факти,

...
Министър-председателят би трябвало да информира прокуратурата с информация и факти,
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Конституционни идеи за структурни заврънкулки не са съдебна реформа

" Министър-председателят би трябвало да осведоми прокуратурата с информация и обстоятелства, почерпени от специфичните служби и Министерство на вътрешните работи, а не по персонални усещания и ровене в мрежата. Остана чувството за лекомисленост ".

Това разяснява пред БНР докторът по конституционно право Борислав Цеков от Института за съвременна политика.

По думите му в прокуратурата и в съда има редица проблеми, които би трябвало да бъдат обсъждани, и да се върви към действителна правосъдна промяна:

" Конституционните хрумвания за структурни заврънкулки не са свързани с действителната правосъдна промяна. Занимават ни какви колегии да бъдат във Висш съдебен съвет, кой да е мандатът на основния прокурор. Нито корупция се бори по този метод, нито правосъдна промяна се прави по този метод. Въпросите за действителна правосъдна промяна са - какви са практическите проблеми в правораздаването и въз основата на този разбор да се правят нужните промени в процесуалното законодателство, в цялостната уредба и процедура на правосъдните експертизи, в подготовката на магистратите. Десетина години към този момент се занимаваме дали този Съвет да е с един човек повече или по-малко ".

В предаването " 12+3 " Цеков добави:

" Конституция се трансформира, когато има действителна социална нужда, споделена, а не от тази или от онази партия, и когато има необятно политическо единодушие. Дълбоко съм запазен, че актуалният парламент има обществено-политическата легитимност да прави каквито и да било промени в Конституцията. Тази Конституция е призната от Велико Народно заседание, определено с 90,76% изборна интензивност, Конституцията е гласувана с повече от 3/4 от 400-членния състав на Велико народно събрание, а сегашният парламент е на историческото дъно на изборната интензивност. Те ли са тръгнали да трансформират тази Конституция ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР