Министър-председателят акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и

...
Министър-председателят акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и
Коментари Харесай

Денков защитил розовото масло в Брюксел

Министър-председателят акад. Николай Денков изрично отбрани българското розово масло и останалите натурални етерични масла на съвещанието на Европейския съвет.

По време на дебата по тематиката „ Икономика “ той уточни значителен пропуск в плана на Регламента за систематизиране, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP), който слага етеричните масла в графата на рисковите химични смеси.

„ Когато обсъждаме дали нещо е нездравословно, би трябвало да гледаме освен кое е веществото, а и каква е неговата централизация. Именно от нея зависи дали веществото е рисково или не. В текста на регламента, който се показва, думата „ централизация “ липсва “, изясни пред публицисти в Брюксел акад. Николай Денков, който е знаменит академик в региона на химията и физикохимията.

Пред останалите водачи българският министър председател е определил подготвяния европейски правилник като корист с науката. Той категорично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, тъй като „ не е теоретичен, какъвто би трябвало да бъде “, и е получил схващане от нейна страна.

В началото на тази седмицата по време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Люксембург министърът на земеделието и храните Кирил Вътев настоя за изключването на етеричните масла от концепцията за сложни субстанции по този начин, че те да продължат да бъдат класифицирани според актуалните правила като субстанции, а не като смеси. Позицията на България съответствува с тази на Румъния и Словакия и беше подкрепена от Франция, Словения, Италия, Унгария и Хърватия.

В рамките на лидерската среща на Европейския съвет през последните два дни в Брюксел са обсъждани три съществени тематики. Участниците са се обединили към схващането, че Европа би трябвало да увеличи способността си да създава всичко значимо, с цел да може да реагира незабавно при рецесия.

По отношение на казуса с миграцията държавните ръководители са си сложили за цел мигрантите да бъдат арестувани в страните отвън Европейския съюз. Предвижда се и с други страни отвън Съюза да се сключат съглашения за задържане на мигрантите, сходни на това с Турция. Унгария и Полша не са декларирали единодушие с общия метод към миграцията. Затова текстът няма да бъде показан като част от заключенията на Европейския съвет, а като изказване на ръководителя Шарл Мишел с ангажимента, че 25 страни-членки го поддържат и две имат запаси.

Обсъждани са два нови акцента по тематиката Украйна. Мисли се за по-дългосрочни фондове за поддръжка на страната, в това число за възобновяване ѝ след войната, както  и дали могат за това да се употребяват замразените съветски активи в страни отвън Русия. Освен това европейските водачи считат, че Европейски Съюз би трябвало да помогне за повишение на боеспособността на украинската войска. Това визира и българската военна индустрия. „ Част от вложенията, които ще се вършат в Европа в тази посока, биха могли да бъдат в България, в случай че сме задоволително дейни “, съобщи министър-председателят.

Премиерът показа още, че по предварителна информация отчетът на Европейската комисия за България се чакат в края на първата седмица на юли, като напредъкът на страната ни ще бъде отразяван до последния миг. Акад. Денков чака отчетът да бъде почтен, правилен, задоволително съответен и явен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР