Министър Петкова ще трябва да представи и в Народното събрание

...
Министър Петкова ще трябва да представи и в Народното събрание
Коментари Харесай

Правителството реши как да реализира АЕЦ "Белене"

Министър Петкова ще би трябвало да показа и в Народното събрание процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ".

© Надежда Чипева Още по тематиката
АЕЦ " Белене " към този момент чака за старт

Процедурата за избор на стратегически вложител би трябвало да бъде оповестена до края на годината
28 окт 2018
Енергетиката - в очакване на огромната промяна

Общите доходи на водещите 30 сдружения се усилват. Основната причина за това не е поизводството, а търговията с електрическа сила и природен газ
27 окт 2018
Русия още веднъж удостовери интерес за АЕЦ " Белене "
26 окт 2018
" Уорли Парсънс " осъди НЕК за 37 млн. евро поради АЕЦ " Белене "

Арбитражното дело бе заведено поради преустановен контракт по времето на Драгомир Стойнев
16 сеп 2018
Китайска делегация е посетила площадката на АЕЦ " Белене "

Представители на Китайската национална нуклеарна корпорация са се срещнали с наличното съоръжение и построените уреди
28 авг 2018 Най-рано в края на 2019 година ще бъде ясно дали ще стартира строителството на АЕЦ " Белене ". Това е най-краткият период за избор на вложители в плана съгласно утвърдената на днешното държавно съвещание процедура за реализацията на нуклеарната централа. Предложената от министъра на енергетиката Теменужка Петкова рамка ще бъде прегледана и от Народното събрание, преди да бъде разгласен състезанието.

В документа, който Петкова трябваше да изготви до края на октомври, още веднъж е записано, че планът би трябвало да се реализира на пазарен принцип - без подписване на контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без даване на преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без сключването на контракти за разлика, без даване на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията и без даване на държавна гаранция.

Ще има обаче опция и огромните потребители на ток да предложат дълготрайни контракти за изкупуване или да се включат с миноритарно присъединяване в плана. Това по думите на министър Петкова ще даде сигурност, непоклатимост и предвидимост на приходите, а също по този начин ще подсигурява финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.

Стъпките оттук насетне

Процедурата за избор на стратегически вложител ще премине в девет стадия, заяви министър Петкова след съвещанието на държавното управление. На първия стадий ще бъде изпратена покана за заявяване на интерес. Като евентуални вложители и производители на съоръжение за централата са посочени китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), френската " Фраматом " (бившата Areva) и съветската " Росатом ". Поне на този стадий е допустимо да се появят и други претенденти. Той би трябвало да стартира до края на годината, сподели преди време самата Теменужка Петкова.

В началото на юли Дин Дзиян от CNNC беше в София и тогава съобщи пред " Капитал ", че компанията ще се включи в тръжната процедура за " Белене ". Интересът от Русия също е заявяван неведнъж. Последно в границите на провелото се на 24-26 октомври в Москва 16-о съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие генералният шеф на държавната корпорация " Росатом " Алексей Лихачов съобщи, че " ще разгледаме съществено всевъзможен вид за присъединяване в плана АЕЦ " Белене ". Руският министър на енергетиката Александър Новак също разгласи, че страната му има предпочитание да се включи в построяването на АЕЦ-а. Французите пък се дистанцираха, като прецизираха, че могат да бъдат снабдител на съоръжение, само че не и стратегически вложител в плана.

На идващия стадий от състезанието заинтригуваните участници ще би трябвало да подадат заявки за присъединяване. Едва след разглеждането им от българските управляващи ще бъде направен лист с претендентите, до които ще се изпрати обвързваща оферта.

Следващата стъпка е компаниите да подпишат заявки за конфиденциалност, с цел да получат цялостен достъп до документите за плана. Когато това стане ще се изискат обвързващи предложения на евентуалните вложители, които ще бъдат прегледани от комисията по желание на вложител за АЕЦ " Белене ".

Със стигналите до този стадий претенденти страната ще стартира да води договаряния по всички елементи за реализацията на плана - стойност на инвестицията, период на осъществяване, дялово присъединяване, цена на създаваната електрическа енергия и така нататък Според министър Петкова единствено в случай че се стигне до съглашение с някои от вложителите, ще бъде подписан и контракт за построяването на АЕЦ-а.

И въпреки всичко гаранции

Прогнозите сочат, че за довършването на централата ще нужни най-малко още 17 милиарда лева с изключение на изхарчените към този момент към 3 милиарда. Сега площадката наличното съоръжение са в НЕК, само че страната ще учреди нова компания, в която да бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ " Белене ". Идеята е посредством тях България да си обезпечи дял в плана, само че възможни вложители могат да слагат под подозрение цената на наличните активи и сметката да се промени.

Дали страната ще заплаща за построяването на АЕЦ " Белене " и дали ще изкупува преференциално тока от централата ще бъде решен точно в хода на диалозите с евентуалните вложители. Ако нито един от тях не одобри поставените в този момент условия, ръководещите или ще би трябвало да прекратят още веднъж плана, или да си трансформират позицията и да позволен някакви държавни гаранции.

Соченият към този момент като най-сериозен претендент - Китайската държавна нуклеарна компания, към този момент разгласи, че чака да получи някаква държавна поддръжка, ако се включи като вложител в строителството на АЕЦ " Белене ". От " Росатом " също обявиха, че няма вид да се строи нуклеарна централа без гаранции от страната за възобновяване на инвестицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР