Министър Нено Димов © Георги Кожухаров Още по темата Цацаров

...
Министър Нено Димов © Георги Кожухаров Още по темата Цацаров
Коментари Харесай

След заплахата на Цацаров МОСВ почва преговори с "Юлен" за промяна на договора

Министър Нено Димов

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Цацаров заплаши с наказателно произвеждане, в случай че кабинетът още бездейства за концесията на " Юлен "
от Дневник,23 ное 2018
Върховен административен съд анулира решението на държавното управление за Пирин

Изграждането на втора кабинка и водохващания няма по какъв начин да стане без екологична оценка
30 юли 2018
Лятно намазване на ските

Зад шумно оповестената инспекция на концесията в Банско и ръководената от Цеко Минев спортна федерация стоят неразбираеми цели
15 юни 2018
Прокуратурата желае незабавна смяна на концесията в Банско

Сотир Цацаров е сезирал премиера с открити преди много години нарушавания на контракта с " Юлен " и финансирането на федерацията по ски
12 юни 2018
Пирин влезе в сивия бранш
от Дневник,1 фев 2018
Размисли без пристрастености за Банско
от Дневник,6 яну 2018
АЕЦ " Банско "

Промяната в проекта за ръководство на " Пирин " на процедура е мотив за нова концесия и оповестяване на конкурс
15 дек 2017
Кабинетът ще отсрочи решението за смяна на концесията в Банско

Екоминистърът ще внесе корекциите в контракта дружно с тези в проекта за ръководство на Пирин след 22 декември
12 дек 2017 Обновена в 16:25

След като в четвъртък вечерта в " Шоуто на Слави " основният прокурор Сотир Цацаров за повторно заплаши с наказателно произвеждане, в случай че държавното управление продължава да бездейства по нарушаванията на концесионния контракт за ски зона Банско, в петък по обед екоминистърът Нено Димов свика брифинг и съобщи, че в идващите седмици стартират договаряния с " Юлен ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. За нарушаванията - най-много за надхвърлената съвсем двойно концесионно повърхност, се знае и написа от години, само че прокуратурата им обърна особено внимание едвам през юни т.г. За това стана известно от прессъобщение на самата прокуратура от 12 юни т.г., към което бе приложено и писмо, изпратено на същата дата от основния прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов с два типа " оферти ". Първото - да " предприеме незабавни дейности за изменение и допълнение " на концесионния контракт от декември 2001 година, като обезпечи " цялостно сходство на употребената от концесионера повърхност с тази по концесионния контракт ", както и да съобрази метода за установяване на концесионното заплащане със закона. От писмото излиза наяве, че инспекцията е почнала през февруари 2018 година след сигнал на политическа партия " Зелените " и в хода на нейното развиване е била събрана информация, че " Юлен " експлоатира повърхност, която надвишава с 65,789 ха предоставените ѝ 99,55 ха.

В прессъобщение на прокуратурата от тази заран, изпратено половин час преди брифинга на Димов, се споделя, че основният прокурор е изпратил писмо до премиера Борисов с искане за информация по отношение на подхванатите дейности по отношение на неговите " оферти " от юни.

Съществено нарастване на таксата

" По отношение на първата рекомендация: за изменение на контракта, в това число на размера на концесионното заплащане, организирахме срещи с представители на концесионера и в следствие ще предложа на Министерския съвет да ми даде мандат да стартира договаряния за смяната ", съобщи министърът на околната среда Нено Димов в петък. На въпрос какво нарастване на таксата предлага министерството Димов отговори, че " това е въпрос на диалози сред двете страни ", само че нарастването би трябвало да е " значително ". Решението на Министерски съвет може да бъде гласувано идната или по-следващата седмица, посочи Димов.

Министърът изясни, че концесионната такса се пресмята на база осъществения оборот и не е обвързана с употребяваната от концесионера повърхност. Размерът й все още бил от порядъка на 300 000 лв. годишно, сподели Димов.

Миналият месец стана ясно, че в продължение на 10 години - от 2005 до 2015 година, " Юлен ", не е плащал дължимите такси по Закона за предпазените територии, а страната си е затваряла очите. Окръжният съд в Благоевград постанови компанията да заплати единствено част от дължимите такси, защото останалите са били погасени по отминалост. Макар и да става дума за незначителна сума (общо 178 хиляди лева, от които са почетени искания на Министерство на околната среда и водите от 2015 година за 52.9 хиляди лева.), въпросът е индикативен за безхаберието на страната (в случая на три правителства) към наличието на " Юлен " в Национален парк " Пирин ". През 2016 година " Капитал " разгласява статистика на административните наказания, налагани на " Юлен " за интервала 2010 - 2015 година, от която излиза наяве, че разнообразни контролни органи са издали общо 20 наказателни постановления против сдружението. Част от тях са за подозрения за укрити доходи, те са анулирани на две инстанции.

Долорес Арсенова била отговорна

Макар в контракта с " Юлен " от 2001 година да е записано, че обект на концесията е изключителна държавна благосъстоятелност с повърхност 99.55 хектара, министър Димов за следващ път съобщи, че в него нямало избрана повърхност, заради " тежко противоречие " на описанията на терените на другите места.

Той цитира точка първа от контракта, където е записано, че " площта на предоставената територия е 99.55 ха при граници според утвърждения със Заповед №09-13/01.03.2001 на кмета на община Банско Териториален организационен проект (ТУП) за " Ски зона с център гр. Банско ", индивидуализиран с координатите на точки от 1 до 252 в координатната система " 1970 година " по чупките на външната граница на ски зоната ".

" Точки от 1 до 252 обрисуват повърхност 818.46 хектара, а ТУП от 2001 година е с повърхност 1075.9 хектара. И трите площи са в идентична степен годни. Става въпрос за тежко противоречие. Решението по какъв начин да уточняваме площта е доста мъчно, от една страна, не можем да дадем толкоз огромна повърхност, от друга - по никакъв метод не желаем да лишаваме концесията ", сподели министър Димов. На въпрос кой носи отговорност за това " тежко противоречие " той съобщи, че този, който е подписал контракта, а точно Долорес Арсенова, министър на околната среда в държавното управление на Симеон Сакскобургготски.

Димов удостовери констатацията на прокуратурата от юни, че сега концесионерът употребява към 165 хектара в Национален парк " Пирин ".

Министерство на околната среда и водите не знае кой е притежателят на " Юлен "

На въпрос към министър Димов знае ли кой е притежателят на " Юлен " АД той изясни, че се е срещал единствено с неговия юрист, който имал пълномощие от изпълнителния шеф Мая Христоскова. " Аз желаех информация от Българска национална банка кой е притежател, само че оттова дадоха отговор, че нямат пълномощия да ни дават такава информация. Не е функционалност на Министерство на околната среда и водите да проверява, има си други органи ", сподели министърът.

Въпреки че е скрита зад номинален притежател в лицето на кипърския жител Георгиус Георгиу, " Юлен " се свързва с единия от притежателите на Първа капиталова банка - Цеко Минев, който е и ръководител на Българската федерация по ски.

Природозащитници: договорът да се приключи

" На екоминистъра Нено Димов подсещаме, че той беше заместник-министър на министър Евдокия Манева, която утвърди Оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин, приготви контракта за концесия и разгласи процедурата, 20-ина дни преди да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по Оценка на въздействието върху околната среда ", се споделя в позиция на Коалиция " За да остане природа в България ", публикувана по късно в петък.

" Ако екоминистерът и повереното му министерство не знаят каква повърхност на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 година, това значи единствено едно - че решението на министър Манева е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано, дружно с концесионния контракт, както в действителност 18 години упорстват природозащитните организации ", пишат още природозащитниците

От обединението показват, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите не разрешават смяна в контракта, а " Юлен " би трябвало да върне всички употребявани територии над записаните 99.55 ха. Ако прокуратурата е разкрила нарушавания поради нелегално надхвърляне на разрешената за прилагане повърхност и по този метод е нанесена вреда на националния парк, то би трябвало да стартира следствие за нарушаване по член 278в от Наказателния кодекс: който незаконно унищожи или повреди предпазена територия или местообитание - предмет на запазване в предпазена зона, се санкционира с отнемане от независимост до три години или пробация, както и с санкция от две хиляди до 10 хиляди лв.. " И дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния контракт с нова, по-голяма повърхност, с благото пояснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно заплащане ", показват от обединението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР