Министър Ананиев представи мерките за справяне с дефицита на кадри

...
Министър Ананиев представи мерките за справяне с дефицита на кадри
Коментари Харесай

Ананиев представи мерки за осигуряване на медици: обучаваме по 200 специализанти и 960 медсестри годишно

Министър Ананиев показа ограниченията за справяне с недостига на фрагменти в опазването на здравето по отношение на разискванията по заложени от депутати въпроси, оповестяват от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В признатите промени и допълнения в Наредбата за придобиване на компетентност се планува Министерство на здравеопазването да субсидира базите за образование на местата, финансирани от страната по клинични специалности.

Специализантите държавна поръчка ще избират измежду лечебни заведения, в които има дефицит на експерти, и ще работят там в продължение на 3 години. Предвижда се да бъдат одобрени 150-200 места годишно, съгласно опциите на базите за образование.

Специализантите по Обща медицина ще бъдат назначавани на срочен трудов контракт, с което се взема решение казуса с неналичието на приходи по време на специализацията.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински сестри, от министерството оферират увеличение на броя на студентите по специалността, защото през последните 18 години броят на завършващите лекари е по-голям от броя на завършващите медицински сестри.

За образователната 2019/2020 година Министерството на здравеопазването е предложило да бъдат одобрени най-малко 960 места за студенти по компетентност „ здравна сестра “. В плана на Решение на МС са били заложени единствено 618 броя. В последна сметка са одобрени 714 места за медицински сестри (увеличение с 96 броя). 

Съвместно с Министерството на образованието и науката се разисква въвеждането на възнаграждение на преддипломния стаж и образователните практики с даване на стипендии или назначение на служба " здравна сестра " в упълномощените лечебни заведения след втори курс. Работи се по усъвършенстване на образователния проект, с цел да се осъвременят образователните стратегии за студентите с тази компетентност.

От здравното министерство акцентират основната роля на работодателите, които следва да обезпечат акдекватно възнаграждание, по-добри условия на труд и опция за професионално развитите на медицинските сестри.

Предприети са ограничения за поощряване на работодателите да се възползват от опцията за назначение на болногледачи и здравни асистенти за базови здравни грижи, с цел да се понижи свръхнатоварването на медицинските сестри.

По данни на Национален статистически институт, осигуреността на страната с медицински фрагменти е обичайно висока – 2,7 пъти се е нараснал броят на лекарите до 30-годишна възраст - от 1 156 към 31.12.2014г. на 3 100 към 31.12.2017г. Съществува обаче неравномерно систематизиране на експертите в другите региони на страната. Положителни са трендовете и при стоматолозите и фармацевтите.

Най-същественият проблем е дребният брой медицински сестри. Страната ни е на едно от последните места в Европейски Съюз по осигуреност на такива експерти.

Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се следи през 2000 година, когато броят им понижава с повече от 30% (от 45 252 през 1999г. на 31 479 през 2000 г.). Най-ниската си стойност този индикатор отбелязва през 2002г. (когато упражняващите специалността си медицински сестри в страната са 28 508), а през идващите години е налице наклонност за едва нарастване, като по данни на Национален статистически институт към 31.12.2018г. е 30 589.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР