Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши

...
Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши
Коментари Харесай

Минималното обезщетение за безработица се увеличава с над 30%

Минималният дневен размер на компенсацията за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лева от 1 октомври 2020 година, което прави растеж от 33%.

Увеличението ще се отрази удобно на сред 30 000 и 33 000 безработни приблизително на месец в интервала от 1 октомври до 31 декември. Това плануват промени в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, които бяха утвърдени от държавното управление.

Паралелно с повишаването на минималния размер на компенсацията за безработица, от 1 октомври срокът за приемането му ще се удължи от 4 на 7 месеца.

Промяната ще важи за компенсациите, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто период не е изминал към 1 октомври. Новата наредба ще се отрази позитивно на сред 13 000 и 15 000 души приблизително на месец в интервала от 1 октомври до 31 декември.

Двете ограничения са част от пакета социално-икономически ограничения на държавното управление по отношение на зародилата обстановка заради разпространяването на COVID-19, посредством които се цели обезпечаване на поддръжка на безработните лица в изискванията на пандемия.

За тяхното осъществяване ще е нужен спомагателен разход в размер на 14 млн. лева за 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР