Минималната работна заплата се повишава от 780 лв. на 933

...
Минималната работна заплата се повишава от 780 лв. на 933
Коментари Харесай

Какво влиза в сила от 1 януари 2024 г.

Минималната работна заплата се покачва от 780 лева на 933 лева. 

Така получаващите минимална заплата ще вземат чисто 723,99 лв. след удръжките.

 

Увеличението е според наредбите на Кодекса на труда, съгласно които МРЗ за страната за идната календарна година ще е 50% междинната брутна работна заплата за последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

 

Увеличават се възрастта и осигурителният стаж при пенсиониране в трите категории труд:

 

Инфо: Национален осигурителен институт

 

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващи се лица става еднакъв на минималната заплата - 933 лв.. 

Максималният застрахователен приход става 3750 лв..

Линията на бедност става 526 лв..

 

Повече хора ще получават детски надбавки. От 1 януари се покачва прагът на прихода, с който може да се кандидатства. Той става 710 лева./месечно на член от фамилията (досега беше 510 лева.). Хората с приход сред 710 и 810 лв. на член от фамилията могат да получат 80% от сумата на надбавката. Тази година размерът на самите добавки остава неизменен: 50 лева за едно дете, 110 лева за две и 165 лева за три.

 

Ваучерите за храна стават електронни. До 30 юни 2024 година работодателите ще могат да избират дали да дават ваучери в книжен или електронен вид. След тази дата електронният формат става наложителен.

 

Максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се покачва от 85,71 лева на 107,14 лева. Минималното обезщетение остава същото - 18 лв.. 

 

Водата нараства в цялата страна - тук-там с над 40%. Най-голямо ще е нарастването в област Сливен - 40,7%. Най-ниско ще е в област Кюстендил - единствено с 1,4 на 100. Въпреки че в Сливен има най-голямо нарастване, най-висока цена ще заплащат живеещи в Разградска област - 6,08 лева./куб. Там нарастването е с 13%. 

 

Инфо: КЕВР 

 

Забраняват продажбата на нагреваеми цигари с аромати. Търговците с останали наличия ще могат да продължат продажбата до изчерпването им, само че не по-късно от два месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. 

 

Вносът на съветски нефт дефинитивно отпада от 1 март, а квотите за експорт - на 1 януари. Това е така наречен дерогация - изключението от европейските наказания за импорт и преправка на съветски нефт в страната.

 

Влизат в действие промените в Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН). 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР