Минималната работна заплата без корекция до януари 2024 г.Няма чистки

...
Минималната работна заплата без корекция до януари 2024 г.Няма чистки
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да има съкращения и чистки в администрацията

Минималната работна заплата без промяна до януари 2024 година
Няма чистки в държавните ведомства, не се плануват и съкращения в държавната администрация. Заплатите също няма да бъдат намалени, а в секторите, където не бяха обновени през 2022 година, ще има 10% покачване. Това заявява във Варна финансовият министър Асен Василев във връзка плануваното в тазгодишния бюджет понижаване на издръжката на министерства и държавни институции.

Василев бе безапелационен, че настояването на синдикатите минималната работна заплата да стане 850 лева от 1 юли и 950 лева от 1 януари следващата година, няма да се случи.  „ Не е обикновено такива промени да се вършат в средата на годината “, сподели той и напомни, че решението на Народното събрание е МРЗ да стане 50% от междинната, считано от 1 януари 2024 година Конкретният размер на базовата заплата ще стане явен през декември, а МФ още от август стартира работа по бюджет 2024 година, с цел да го внесе в Народното събрание през октомври. 

Финансовият министър акцентира, че намаляването на финансовите разноски няма да засегне към този момент стартирани планове, а единствено тези, по които още не са пуснати поръчки и нямат късмет да започват до края на настоящата година. Така ще се заплаща и на общините за инфраструктурни планове - за направени разноски против фактура, а не с аванов превод на пари. „ Това е дисциплиниращо средство, което ще стимулира общините да не отсрочват осъществяването на планове “, изясни министърът.

Според него заложените по-високи планирани планове на митниците са реалистични след преразглеждане на предстоящите доходи по стокови групи. Василев даде образец с вноса на коли, където в началото бил заложен спад от 30% с претекста, че колите са поевтинели. След проверка от Автомагистрала „ Митници “ получиха напълно различен резултат, сподели министърът и напомни, че първичният проект на организацията е предвиждал 1,5 милиарда лева по-малко доходи от предходната година.

Изискването към държавните сдружения да внесат целия си дял в бюджета няма да ги сложи в риск да не извършват плановете си, тъй като единствено в енергийния бранш по сметките им има над 3 милиарда лева, а изискваният дял ще е половината от тази сума, безапелационен бе Василев. 

Той увери, че в бюджета е заложено нарастване на учителските заплати със задна дата от 1 януари 2023 година, опазване или разширение на обществените заплащания, планувани от служебния кабинет и повишение на пенсиите от 1 юли по швейцарското предписание. За първи път бюджетът на касата подсигурява, че всички лечебни заведения ще могат да усилят базовите заплати до 1500 лева на медсестра и 2000 лева на доктор, добави Василев.  И добави, че всичко това ще стане, без повдигане на равнището на заемите като % от брутния вътрешен артикул по отношение на минали години.

Във Варна финансовият министър бе посетител на гала по залагането на кила на втория нов многоцелеви транспортен съд за Военноморски сили в завода " МТГ-Делфин ".   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР