„Минималната пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не

...
„Минималната пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Разработваме варианти за увеличаването на всички пенсии от 1 юли


„ Минималната пенсия за трудова активност и цялостен застрахователен стаж не би трябвало да бъде по-ниска от 413 лева “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. Той изясни, че Министерството на труда и обществената политика създава разновидности за увеличението на всички пенсии от 1 юли, които да доведат до по-висок растеж от заложените в бюджета 6,1%.

Възможни разновидности са преизчисляването на пенсиите с по-висока тежест на всяка година застрахователен стаж или с по-съвремен застрахователен приход. Друга опция е във формулата за нарастването да се даде по-голяма тежест на инфлацията, изясни Георги Гьоков пред Нова телевизия.

„ При всички положения ще има нарастване на пенсиите и то ще бъде най-голямото съгласно опциите на бюджета “, сподели министърът на труда и обществената политика. Той добави, че всички над 2 млн. пенсионери ще получат добавки от 70 лева за Великден, които ще стартират да се изплащат от 15 април.

Министър Гьоков акцентира, че за поддръжка на приходите на хората в най-уязвимо състояние предстоят промени в общественото подкрепяне. В средносрочен проект те доведат до увеличение на обществените помощи и на броя на фамилиите, които ги получават. Той напомни, че през миналия отплителен сезон на към 290 000 семейства са изплатени енергийни помощи.

Министърът на труда и обществената политика съобщи, че след диалози със обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие с актуализацията на бюджета би могло да има нарастване и на минималната заплата. „ В съдружното съглашение сме записали, че би трябвало да се изготви механизъм за определянето на нейния размер, който би трябвало да бъде 50% от междинната заплата в страната за миналата година. Точният размер ще се посочи след диалог с работодателите и синдикатите “, сподели министър Гьоков.

Той добави, че Министерството на труда и обществената политика създава пакет „ Солидарност “ за поддръжка на бягащите от войната украински жители. В него са планувани ограничения за поддръжка за започване на работа, както и даване на ваучери от 100 лева за храни и артикули от първа нужда.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР