Миниатюрен сателит, проектиран и построен от инженери от Масачузетския технологичен

...
Миниатюрен сателит, проектиран и построен от инженери от Масачузетския технологичен
Коментари Харесай

Миниатюрният сателит TBIRD поставя рекорд за най-бърз трансфер на данни от космоса към Земята

Миниатюрен спътник, планиран и издигнат от инженери от Масачузетския софтуерен институт (MIT), сложи нов връх за скорост на транспорт на данни от космоса към Земята. Сателитът TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD), включва лазерна и оптична система, за която е потвърдено, че може да предава данни със 100 гигабита в секунда.

Скоростта, демонстрирана от спътника TBIRD, е неведнъж по-висока от скоростта на всевъзможни информационни връзки, употребявани в небето и космоса. Сателитният интернет на SpaceX Starlink обезпечава скорости до 500 мегабита/сек. единствено за премиум- клиенти. А каналът, свързващ Международната галактическа станция със Земята, обезпечава оптималната скорост от 600 мегабита/сек.

Основната разлика е, че множеството галактически кораби споделят с наземни станции благодарение на радиовълни. Излъчването на лазера, конфигуриран на спътника TBIRD, разрешава предаването на хиляди пъти повече данни. Използването на лазер обаче е обвързвано с други проблеми, светлинните лъчи са доста тесни, което постанова точно ориентиране на лазера към фотосензора на приемника. В допълнение, лазерната светлина може да бъде изкривена от атмосферата, което постоянно води до загуба на данни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР