Минестроне е супа. Обикновено става дума за зеленчуци и паста,

...
Минестроне е супа. Обикновено става дума за зеленчуци и паста,
Коментари Харесай

Италиански дни: Минестроне/Minestrone

Минестроне е чорба. Обикновено става дума за зеленчуци и паста, врели в бульон. В Ломбардия вместо паста може да има ориз, а в Емилия-Романя с изключение на паста може да има и яйце. Обаче не е толкоз просто, тъй като има и дума “zuppa ”, която по-скоро се отнася за чорба, залята върху остарял самун, и която по-скоро припомня нашите яхнийки. Има и дума “vellutatа ”, което значи, че пюрето от зеленчуци е сгъстено с масло и брашно. “Le creme ” пък са кремсупи единствено с една съставка; “passata di verdure ” е единствено пасирани зеленчуци без паста, без брашна и добавки. Всичко това са все супи, само че не всяка чорба е минестроне.

Така че, в случай че съм ви объркала задоволително, мога просто да кажа, че разнообразието от супи в италианската кухня е огромно, а сезонът стартира в този момент – когато на открито е към този момент хладно, вали постоянно и все по-често имаме потребност от така наречен comfort food, доста съвременно разбиране. Представям си го като ястие под завивката на дивана, когато на открито вали и гледаш обичания си сериал.

И ето го и първото минестроне за сезона. Направо в златната есен – с гъби.Необходимите артикули:

1 глава лук;
1 жълта чушка;
1 скилидка чесън;
1 кутийка панчетa;
300 г разнообразни гъби;
1 чаена чаша доматено пюре;
1 шепа паста (пълнозърнести фузили в случая);
сол;
черен пипер;
свеж риган.

Задушете нарязания на ситно лук, чушката и панчетата. Добавете доматите и гъбите. Налейте малко вода, едвам покрие всичко, и варете, до момента в който гъбите и чушките са подготвени. В последните минути прибавете пастата и варете супата до подготвеност. Ако е нужно, прибавете малко вода, само че я оставете по-скоро гъста. Накрая подправете със скилидка счукан чесън, сол, малко зехтин, черен пипер и риган. Ако обичате люто, прибавете и малко пеперончино. А в случай че обичате и алено вино... идеалното в тази ситуация би било “Сан Джовезе ”.

Повече от Елена можете да намерите на страницата на фейсбук блога й Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР