Минен ловец Цибър“ и базов миночистач Шквал“ от състава на

...
Минен ловец Цибър“ и базов миночистач Шквал“ от състава на
Коментари Харесай

Български ВМС ще участват в мащабно военно учение на НАТО в Констанца

Минен ловджия „ Цибър “ и базов миночистач „ Шквал “ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили (ВМС) отплаваха към териториалното море на Румъния за присъединяване в взаимното българо-румънско противоминно обучение „ Посейдон 2023 ”, оповестиха от щаба на флота във Варна.

По време на прехода се води непрестанно наблюдаване за минна заплаха и чистотата на морските води.

Както Българска телеграфна агенция информира учението ще се организира в интервала от 14 до 21 юли 2023 година в Констанца и морските пространства на Румъния, като в него ще вземат участие 750 военнослужещи от девет страни. То е годишно и започва от 2002 година, като домакини са Военноморски сили на България и Румъния на ротационен принцип.

„ Посейдон 2023 ” е ориентирано към рационализиране на равнището на подготовката на персоналния състав по обмисляне и осъществяване на противоминни дейности, проучване в плитководни региони и заличаване на невзривени муниции в съдружен формат, прецизират от адмиралтейството във Варна. Освен това ще бъдат отработени процедурите по взаимно маневриране, прекачване на леки товари на море , търсене и избавяне на море, буксировка на аварирал транспортен съд, както и информационни учения. Същото е планувано и ще се управлява според стандартите и процедурите на НАТО и ще се организира в региони, които са оповестени навреме.

В учението ще вземат присъединяване кораби и персонален състав от Военноморски сили на Румъния, България, Белгия, Англия, Гърция, Италия, Турция, Франция и Съединени американски щати.

„ Посейдон 2023 ” се организира под управлението на заместник-командира на Военноморските сили на Румъния, а непосредственото ръководство на тактическите единици е предоставено на началника на Щаба на Военноморския действен съставен елемент на Румъния.

От Щаба на флота оповестиха още, че днес вертолет от морската вертолетна авиобаза,,Чайка ” е направил планувани полети с включено противоминно наблюдаване и наблюдаване на акваторията на Черно море за замърсяване на морската вода . По време на полетите не са установени такива. Както Българска телеграфна агенция осведоми по-рано днес прогнозата за чистотата на северозападната част на Черно море до 19 юли се резервира удобна.

Военноморските сили не престават да водят наблюдаване на морската акватория за навреме разкриване на възможни замърсявания и съществуване на минна заплаха, допълват от Щаба на флота.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР