Миналия месец, известната аукционна къща Сотбис в Лондон проведе търгът

...
Миналия месец, известната аукционна къща Сотбис в Лондон проведе търгът
Коментари Харесай

Турция спира търг на Сотбис, заради откраднати плочки от дре...

Миналия месец, известната аукционна къща Сотбис в Лондон организира търгът на който се предлагаха за продажба две керамични плочки, за които се твърди, че са измежду откраднатите от джамия в Южна Турция преди 19 години. Министерството на културата и туризма съумя да спре тяхната продажба и предприе правосъдни дейности за връщането им, заяви турската новинарска организация " Доган " (DHA)

Турция към този момент търсеше 223 плочки откраднати от джамията Улу в южната провинция Адана. Плочките бяха разказани като „ керамични плочки, създадени в град Изник, с растителни украшения, датиращи от 1575 година “.


В Османската империя изкуството на ръчно рисуваните плочки е извънредно известно. Град Изник ​​е най-активният център в който работят османски дворцови художници.

Типични претекстове върху керамичните плочки от Изник са лалета, рози, нарове и зюмбюли, най-вече в кобалтовото синьо и тюркоаз. Те са най-вече архитектурни плочки поради многочислените строителни планове, поръчани от султан Сюлейман I (1520-1566), чието ръководство се смята за върха на империята.

През 2009 година полицейска акция в Истанбул съумя да открие 67 от откраднатите плочки. Властите подадоха молба до Интерпол, с цел да открият останалите плочки, за които се допуска, че са изнесени контрабандно в чужбина.


Внимателна експертиза разкрива, че плочките препоръчани на търга в Лондон имат същия размер, претекстове и характерности като откраднатите. Това е употребявано като доказателство, с цел да убеди английските управляващи да спрат продажбата. Сега Анкара чака отговор от Сотбис за настояването да върнат керамичните плочки на Турция.

Турция е съумяла да си възвърне 2712 артефакти, изнесени контрабандно в чужбина, с помощта на прецизното гонене на откраднати антики, които са попаднали в търгове и частни сбирки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР