Миналия август руски танкер отплава директно от Норвегия за Южна

...
Миналия август руски танкер отплава директно от Норвегия за Южна
Коментари Харесай

САЩ рискуват да изгубят Студената война в Арктика

Миналия август съветски танкер отплава непосредствено от Норвегия за Южна Корея през Северния ледовит океан. За първи път подобен транспортен съд предприе сходно корабоплаване без съпътстващ ледоразбивач.

Това бе решителен миг в отварянето на замръзнали до тогава северни търговски пътища и той наподобява ускорява в допълнение набиращата скорост конкуренция във въоръжаването и битка за въздействие на " покрива на света ". Тази динамичност носи изключително предизвикателство за Съединени американски щати. Донякъде тъй като Вашингтон в никакъв случай не е приемал Арктика като огромен стратегически приоритет, в този момент се счита, че регионът попада в съветската сфера на въздействие. Китай също се готви да се трансформира в огромен състезател в района.

Миналата седмица Китай разгласява за първи път Бяла книга на националната си тактика за Арктика, в която се ангажира да работи по-тясно с Москва по основаване на арктически морски еквивалент - " Полярен път на коприната " - на своя търговски път по суша към Европа " Един пояс, веднъж ". Както Кремъл, по този начин и Пекин неведнъж са заявявали, че упоритостите им са свързани най-вече с търговията и околната среда, а не са от боен темперамент.

Вашингтон обаче се настройва все по-подозрително, а Пентагонът, осъзнавайки, че има заплаха да изостане, преразглежда тактиката за Арктика. В тирада пред Конгреса през май командващият Бреговата защита на Съединени американски щати адмирал Пол Зукънфт разкри, че Вашингтон обмисля да достави последното си потомство ледоразбивачи с противокорабни крилати ракети, което е съществено разминаване с главната издирвателно-спасителна роля на тези съдове. Прокремълските медии се подиграха на това предложение, а този месец върховен съветски представител съобщи в Норвегия, че Арктическият район не слага " военни провокации " пред никоя страна.

 И скандинавските страни са мощно обезпокоени от възможна конкуренция за икономическо въздействие на север от Полярния кръг.
© Yannis Behrakis, Reuters

И скандинавските страни са мощно обезпокоени от възможна конкуренция за икономическо въздействие на север от Полярния кръг.

Рекорд

В реалност съветската военна агресия в Полярния кръг надалеч надвишава тази на която и да било друга страна и тревожи други страни в съседство, изключително Норвегия и Канада, които имат обширни незаселени северни територии и офшорни находища от нефт, природен газ и потребни изкопаеми и се боят, че те могат да бъдат застрашени. (И двете страни са нараснали разноските за защита, дислоцирали са повече войски в северните си региони и убеждават Съединени американски щати да създадат същото.)

Както заяви " Ройтерс " предходната година, Москва е вляла повече запаси в северната си защита, в сравнение с по всяко друго време след рухването на Берлинската стена, като в някои случаи й дава даже по-голям потенциал и обсег в района, в сравнение с преди 1989 година Това включва основаване или наново отваряне на шест военни аванпоста и изграждане на три нови огромни нуклеарни ледоразбивачи за своя флот, който към този момент наброява 40.

Руският Северен флот, основан в Мурманск, също ще получи нови вложения, в това число две корвети ледоразбивачи, особено проектирани да носят най-новия модел съветски противокорабни ракети. Русия споделя, че Северният ѝ флот е изстрелял над 200 ракети в близо 300 учения през 2017 година, което съвсем сигурно е връх за интервала след Студената война.

Москва счита северните си води за жизненоважни за своята защита. Тя ги възприема като " бастион ", където да крие подводниците с нуклеарни балистични ракети, на които би разчитала за въздържане на непозната офанзива. Въпреки че подводници на Съединени американски щати и други натовски страни теоретично могат да обхванат незабелязани в тези води, отбранителните качества на Москва биха създали на процедура невероятно съд, изплувал на повърхността, да оцелее покрай съветска територия при положение на война.

 И скандинавските страни са мощно обезпокоени от възможна конкуренция за икономическо въздействие на север от Полярния кръг.
© Yannis Behrakis, Reuters

И скандинавските страни са мощно обезпокоени от възможна конкуренция за икономическо въздействие на север от Полярния кръг.

" Снежен змей "

Малко евентуално е първият нов американски ледоразбивач да бъде въведен на въоръжение преди 2023 година, споделя Бреговата защита на Съединени американски щати, само че това ще зависи от в допълнение финансиране тази година, което още не е обезпечено. Смята се, че единственият настоящ тежък ледоразбивач на американските въоръжени сили, " Полярна звезда ", няма да може да остане на въоръжение повече от още пет години. Корабът има и други задания в другия завършек на света - сега е в Антарктика.

Първият китайски ледоразбивач локално произвеждане, " Снежен змей 2 ", влезе в деяние през декември и ще работи дружно с първия " Снежен змей ", който бе издигнат от Украйна за Пекин и бе въведен на въоръжение през 1994 година Смята се, че никой от двата " Снежни дракона " не е въоръжен, само че поради настъпващите промени в други настоящи в Арктика военни флотове, това елементарно може да се промени.

Всъщност обаче по-голям е комерсиалният капацитет на Арктика - и стоящите зад него дипломатически акции. А в тази област наподобява още по-вероятно Америка да изостане. Русия е единствената страна с задоволително ледоразбивачи за благонадежден конвой на други кораби през към момента от време на време замръзващи води и това й дава голямо въздействие над районните търговски пътища.

Геофизическият институт на Съединени американски щати счита, че в Арктика се намира над една пета от неоткритите международни ресурси на нефт и природен газ. Русия нападателно предявява претенциите си в района повече от десетилетие, употребявайки миниподводници за забиване на флагове на океанското дъно като част от претенцията й над към половин милион квадратни благи подводен континентален шелф.

 Американската брехова защита на задача в Северния ледовит океан.
© Nasa, Reuters

Американската брехова защита на задача в Северния ледовит океан.

" Приятелски съвещания "

Растящият вкус на Китай към района е различен значим детайл от уравнението. Канадски специалисти бяха шокирани, че в китайската Бяла книга от предходната седмица Северозападният морски път е категоризиран като " интернационален пролив ". Канада от дълго време има рекламация над този регион като част от нейните териториални води. Разликата във формулировката е повече от семантична - тя може да докара до промени кой ръководи и кой употребява този морски път.

На формалната конференция за документа Китай съобщи, че съгласно него всевъзможни разногласия и търговски пътища би трябвало да се уреждат посредством " другарски съвещания " в сходство с интернационалното право. Дипломатическата акция на Пекин за " Северната връзка " цели да успокои паниките. Президентът Си Цзинпин посети Финландия, Аляска и Исландия през май м.г. Това обаче не бе задоволително, с цел да успокои Канада, Гренландия и други страни, не на последно място и поради растящия брой китайски служащи мигранти, които се нанасят в района за рудодобив и други действия.

На Съединени американски щати може в никакъв случай да не се наложи да водят войната в Арктика, в това число и тъй като човек мъчно може да си показа по какъв начин би могла да стартира такава война, без да се разрасне до международен спор. Това обаче не значи, че няма ненадейно да излезе, че без битка са отпаднали от район, който може да се окаже доста значим. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР