Миналата седмица Пекин беше домакин на редовната XIV среща на

...
Миналата седмица Пекин беше домакин на редовната XIV среща на
Коментари Харесай

БРИКС +: Новата глобална сила

Миналата седмица Пекин беше хазаин на постоянната XIV среща на върха на БРИКС, по време на която бяха обрисувани както достиженията, по този начин и проектите за бъдещето.

БРИКС е клуб от незападни разрастващи се стопански системи, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Всеки член на общността оказва доста въздействие върху международните пазари.

Китай е международен водач по Брутният вътрешен продукт. Страната е главен експортьор на артикули и има най-големия валутен запас в света.

Индия - заема трето място по Брутният вътрешен продукт, има на ниска цена интелектуален и голям човешки запас.

Русия е най-голямата страна в света, на територията на която са съсредоточени огромни ресурси от минерали.

Бразилия има огромен капацитет за селскостопанска работа, а Южна Африка има богати естествени запаси.

БРИКС се счита за съществена авторитетна интернационална конструкция, която е в положение да се опълчи на Запада. Напоследък се следят трендове към разширение на алианса, което доста ще ускори позициите на общността на международната сцена.

БРИКС+

През май 2022 година китайският външен министър Ван И, по време на видеоконференция на външните министри на петте страни, предложи да стартира развой за разширение на БРИКС. Новите провокации на интернационалната обстановка изискват сливане на сили на повече страни, с цел да „ вдъхнат нов живот “ на съдействието.

Шефът на китайското външно министерство е уверен, че увеличението на алианса ще усили въздействието на асоциацията, а също по този начин ще способства за поддържането на мира.

Тази самодейност беше неотложно утвърдена от Аржентина. Държавният министър Сантяго Кафиеро сподели, че е извънредно значимо страната му да се придвижи към по-тясно взаимоотношение с БРИКС.

Членовете на организацията също поддържаха разширението на алианса. Въпреки това беше маркирано, че има потребност от „ изясняване на съответните насоки, стандарти и процедури “.

Вече са правени опити за разширение на БРИКС посредством присъединяване в асоциирането на други страни. През 2017 година организацията можеше да се разшири с Египет, Гвинея, Мексико, Таджикистан и Тайланд.

Представители на тези страни участваха на всяка среща на участниците от БРИКС. Тогава Индия се опълчи на тази самодейност. Очевидно страната се притеснява, че новите членове на алианса ще окажат поддръжка на Китай.

В бъдеще Аржентина, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Индонезия, Казахстан, Нигерия, Сенегал и Тайланд може да станат нови членове на БРИКС.

Представители на всяка от тези страни участваха в консултациите на БРИКС+, които се организираха след срещата на върха на външните министри.

Прави усещане, че Турция, Мексико и Иран също показаха предпочитание да се причислят към алианса. Всички тези страни, като се изключи Сенегал, който сега ръководи Африканския съюз, са съществени играчи на международния пазар.

Най-вероятно разширението на БРИКС ще се случи на първо място заради присъединението на участници от Г-20, защото всички държави-членки на организацията са членове на алианса. Следователно Аржентина, Индонезия, Саудитска Арабия, Турция и Мексико съставляват максимален интерес за петте.

Египет, Обединените арабски емирства, Иран, Нигерия също са от огромно значение за БРИКС. Регионалните асоциации, изключително АСЕАН и Африканския съюз, също ще станат значими за работата на блока.

Така при сполучливото използване на тактиката за разширение БРИКС може да се трансформира в съюз от 15-20 страни. Всяка от тях ще има огромно въздействие върху своите континенти и районни организации.

Три най-големи латиноамерикански, две огромни африкански, три най-важни арабски страни, две авторитетни страни от ислямския свят, евразийска Турция – всичко това би направило първичната азиатско-центричната (за сметка на Китай, Индия и Русия) асоциация световна. Такъв съюз на основни страни от незападния свят ще стане основата на нов международен ред.

Владимир Нежданов, специалист от Института за модерни интернационалните проблеми на Дипломатическата академия на съветското външно министерство, допуска, че най-вероятно на този стадий ще бъде включването на Египет или Индонезия измежду страните от БРИКС.

Това мнение е подбудено от обстоятелството, че тези страни имат „ сериозен капацитет в региона на противодействието на трансграничните закани за сигурността и могат да донесат нови тематики и възгледи на групата “.

Иран и Турция също може да се причислят, защото те интензивно вземат участие в развиването на високотехнологичната промишленост.

НБР

В светлината на вероятното разширение на алианса е належащо да се разбере по какъв начин бъдещите членове на БРИКС могат да допринесат за към този момент съществуващи начинания.

Един от най-ярките планове на организацията е Новата банка за развиване. НБР се концентрира върху финансирането на инфраструктурни планове и планове за стабилно развиване в страните от БРИКС и разрастващите се страни.

Банката работи от 2016 година и демонстрира положителни резултати. Към декември 2021 година портфолиото на НБР имаше общо към 80 утвърдени плана на обща стойност над 29,5 милиарда $.

Прави усещане, че с изключение на страните членки на БРИКС, от 2021 година в НБР са включени и ОАЕ, Уругвай, Бангладеш и Египет. Подобни условия допускат, че тези страни може да са приоритет в процеса на избор на нови членове на алианса. Това обаче не значи, че те ще бъдат първите в листата за разширението.

Увеличаването на броя на страните членки на БРИКС ще направи допустимо допълнението на финансовата база на НБР, както и създаването на нови перспективни планове за организацията. В това отношение присъединението на Мексико наподобява най-привлекателно, защото спрямо други страни има най-развита стопанска система.

В актуалните действителности НБР е значима финансова асоциация, защото взаимоотношението на страните в този бранш ще им разреши да образуват своята самостоятелност от $ и еврото.

По този метод, колкото повече страни могат да бъдат привлечени към алианса, толкоз по-влиятелен ще стане финансовият бранш на организацията - и толкоз повече позиции ще загуби доларът на международната сцена.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро означи, че страните от БРИКС построяват нова финансова система, която ще стане значима част от бъдещия свят. Алиансът ще обезпечи нова интернационална банкова активност, която няма да се употребява като политически инструмент.

" Дневен ред 2030 "

Най-важната част от актуалната политика на БРИКС е Дневният ред 2030. Въпреки обстоятелството, че този план не е единствено дело на алианса, той е от огромно значение за организацията.

Проектът има за цел реализиране на стабилно развиване, премахване на бедността, отбрана на планетата, възстановяване на качеството на живот и възстановяване на вероятностите за международното население.

Успешното осъществяване на този план беше доста повлияно от Ковид-19. Според алианса пандемията е обърнала „ години прогрес в оправянето с бедността и глада, в региона на опазването на здравето, образованието, изменението на климата, обезпечаването на достъп до чиста вода и опазването на околната среда “.

На срещата на върха през 2021 година в Индия БРИКС прикани интернационалната общественост да способства по всевъзможен вероятен метод за осъществяването на този дневен ред.

В същото време самите страни потвърдиха своя ангажимент за осъществяване на този план в три измерения: икономическо, обществено и екологично.

Присъединяването на нови авторитетни страни към БРИКС ще ускори въздействието на организацията в осъществяването на Дневния ред 2030. Освен това алиансът ще има повече благоприятни условия за използване на тази тактика.

Така БРИКС ще може да покаже силата си на международната сцена и да стане най-важното звено в процеса на осъществяване на тактиката за развиване

***

Евентуалната агресия на БРИКС за сметка на значими играчи на международната сцена заплашва превъзходството на Запада. Интегрирането на нови членове ще направи допустимо реализирането на доста нови планове и ще ускори финансовата самостоятелност на сдружението.

Най-привлекателното е, че организацията няма явен водач. БРИКС печели опцията да показа общ уравновесен взор върху световните проблеми, което е доста значимо в актуалния свят.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР