Миналата година Световната метеорологична организация отбеляза най-високата температура, регистрирана някога

...
Миналата година Световната метеорологична организация отбеляза най-високата температура, регистрирана някога
Коментари Харесай

Ще оцелее ли "най-горещият град в света" след климатичните промени

Миналата година Световната метеорологична организация означи най-високата температура, записана в миналото в Източното полукълбо и най-високата в градски условия в света, в столицата на Кувейт - Кувейт сити.

Подобно на други богати монархии в Залива Кувейт сити задържа темповете на строителство от последните десетилетия с помощта на стотици хиляди задгранични мигранти и големи запаси. Местните управляващи упорстват, че към този момент се приготвят за битка с климатичните промени, само че намаляването на водата и петрола, както и невъзможността да се предпазят всички служащи от жаркото слънце слагат това заявление под въпрос, написа в. " Гардиън ".

Температурите в града могат да доближат 45 градуса по Целзий още сутринта, а денем постоянно са и към 50 градуса. На работещите по улиците - като боклукчиите - се постанова да обличат облекла, покриващи цялото им тяло, с цел да се пазят от слънцето. Други включват климатиците си на доста ниски температури в колите, офисите и комерсиалните центрове.

И климатиците, сходно на офис комплексите и всички непрекъснато издигащи се здания в Кувейт сити се слагат от трудови мигранти, които са към 70% от популацията на страната - към половината от други арабски страни, останалите от Азия и Африка. Въпреки стягането на трудовото законодателство, което към този момент не разрешава работа в най-горещите часове сред 12 и 16 ч., доста от тях не престават се трудят навън по това време.

" Гардиън " споделя за десети служащи на строителна площадка покрай летището, които построяват търговски център следобяд при температура към 47 градуса. По подигравка на ориста таман тогава те слагат климатици. Това не е проблем за кувейтските управляващи - работната мощ идва от Египет, Индия или Бангладеш посредством подизпълнители, а на фирмите се дава опция да заобикалят законодателството и да приключват връзките с лица, които не желаят да работят в тези условия.

Зависимост от петрола

Проблемът обаче надалеч не е единствено в ситуацията на служащите, а в упованието климатичните условия в Кувейт да се влошат. Обществената организация за околната среда планува увеличение на междинната годишна температура с 1.6% сред 2010 и 2035 година, а това значи, че след 18 години тя би достигнала 28.7 градуса. " Да, под напън сме. Не просто от поради увеличаващите се температури, а и поради увеличаващото се морско ниво - търсенето на електричество и вода също ще е по-силно в бъдеще ", споделя Шариф ал Хаят, който оглавява отдела за климатичните промени към организацията.

Справянето с тези проблеми ще е мъчно по няколко аргументи, свързани главно с огромната взаимозависимост на всички действия в Кувейт сити от петрола. Богатите находища са открити през 1938 година, а през 1952 година с въздействие от английски урбанисти се появява " Големият проект за Кувейт ", който включва цялостно видоизменение на града. Старите къщи от кирпич, приспособени към климата в Стария град, са съборени и сменени със здания, уподобяващи Кувейт сити на западен град. Изгражда се система от автомагистрали, в която е извънредно мъчно множеството всекидневни задания да се правят без коли, задвижвани от на ниска цена нефт.

" Планьорите, които пристигнаха в средата на 20 в., възнамеряваха съгласно автомагистралите и запълваха местата към тях ", споделя доктор Насър Абдулхасан, който оглавява занимаващата се с стабилно строителство компания Agi Architects. " За страдание методът, по който гледат на устойчивостта в този район, е стеснен - на процедура се състои в потребление в потребление не слънчеви панели, които стоят на покривите на остъклени от горе до долу здания, с цел да зареждат с сила климатиците ", споделя той. " Но защо са ми напълно остъклени здания, в случай че ми би трябвало още сила, с цел да ги изстудявам? "

Да произвеждаш вода посредством нефт

Според доктор Мохамед ал Рашид от Кувейтския институт за научни проучвания към 30% от създавания тук нефт ще се употребява за електричество и вода към 2030 година Около 99% на 100 от прясната вода се обезсолява с енергийно натоварен развой, който сега зависи доста от петрола. Водата в същото време е мощно субсидирана от държавното управление - междинният консуматор заплаща малко над 0.8 кувейтски динара (над 2 евро) за 1000 галона (над 3700 литра), до момента в който същинската цена би трябвало да е към 10 динара.

В момента Кувейт има втория максимален воден запас измежду арабските монархии от Залива, само че той е задоволителен да задоволи потреблението едвам за 9 дни при положение на рецесия.

Какво би трябвало да се направи

Според компанията AGi един от методите за справяне с казуса с охлаждането на постройките е потреблението на бадгир - " улавящите вятъра " кули, употребявани в персийската архитектура, които разрешават потребление на въздушните потоци за изстудяване на здания.

От организацията за околната среда пък афишират, че от 2019 година стартира основаването на " интелигентен град ", който ще залага на градския превоз, а не на коли, ще построи повече пространства за вървене, а датчици ще следят потреблението на вода и ще дават опция тя да се употребява наново. Ще се промени и методът, по който се ръководят климатиците, като се лишава опцията на семействата да го вършат поотделно. Проектът ще се построи от южнокорейски строителни компании и се чака да стане нов дом за 25 до 40 хиляди фамилии.

Според някои специалисти обаче това не е задоволително - би трябвало да се промени настройката към живота в града, към обитаването на огромни пространства и непрекъснатото увеличение на броя на автомагистралите, които свързват разнообразни точки, към потреблението на запаси, само че и към потребността строителният взрив да продължава със сегашните темпове, а цената да заплащат служащите, които работят извън по през целия ден, без опция да се скрият от слънцето.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3131)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР