Миналата година се говореше за Маяк – руски сателит, който

...
Миналата година се говореше за Маяк – руски сателит, който
Коментари Харесай

Руснаци изстрелват изкуствена звезда, най-ярката в нощното небе

Миналата година се говореше за Маяк – съветски спътник, който ще стане една от най-ярките звезди в нощното небе. Сега изстрелването му е планувано за след по-малко от две седмици.

Малкият спътник е във формата на куб с размерите почти на един самун. Ще бъде изстрелян на борда на Съюз 2.1v на 14 юли от космодрума Байконур в Казахстан. Проектът е воден от Техническия университет в Москва, който е събрал повече от $30 000 в съветския уебсайт за социална финансова поддръжка Boomstarter.

Щом излезе в орбита на към 600км височина, спътникът би трябвало да разгъне великански пирамидовиден безоблачен отразител. Целта е спътникът да засияе по-ярко от всяка друга звезда в небето. За пъкъл се получи, рефлекторът му, който е изработен от майлар и е 20 пъти по-тънък от човешки косъм, ще се разгъне на повърхност 16кв.м.

На базата на предходни калкулации, спътникът би трябвало да засияе с интензитет към -3.6. Това ще го направи 4-тият най-ярък обект в нощното небе, след Слънцето, Луната и Венера. Според други отчети, може да сияе със мощ -10, което ще го направи по-ярък и от Венера.

Макар планът да е забавен, може да се окаже проблематичен. Много астрономически стратегии разчитат на погледа към цялото нощно небе и прекосяването на изкуствена звезда може да не е най-хубавото нещо за тях.

Ръководителят на плана твърди, че звездата няма да основава проблеми, а и в небето към този момент летят значително галактически апарати. На уеб страницата на плана написа, че задачата му е да разпространява галактическата просвета в Русия и да накара повече младежи да се занимават с просвета и технологии.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР